Hiina püüab pärssida investeerimisisu

Raivo Sormunen 21. august 2006, 00:00

Hiina Keskpank tõstis möödunud reedel esmakordselt viimase kahe aasta jooksul korraga laenu- ja hoiuseintressimäära, et jahutada investeerimisbuumi, mis ähvardab tõsta inflatsiooninumbrid ja tekitada riiki ülemäära palju tehaseid. Nii üheaastase laenu- kui ka hoiusemäära tõsteti 0,27 protsendipunkti võrra, vastavalt tasemeteni 6,12% ja 2,52%.

Aprillis toimunud laenuintresside kergitamine pole suutnud jahutada Hiina majandust, mille kasvutempo ulatus teises kvartali viimase kümnendi kiireima 11,3 protsendini.

Maailmapanga hinnangul võib kontrollimatu investeerimine tekitada riigis olukorra, kus tehased hakkavad seisma jõude, firmade kasumid langevad ja halbade laenude hulk tõuseb. Aasta esimese seitsme kuuga kasvasid investeeringud tehastesse, kinnisvarasse ja tee-ehitusse 30%.

"Valitsus näitab, et ta on vilja mittekandnud sammudest rängalt pettunud ja praegune intresside tõste pole nende viimane samm," ütles uudisteagentuurile Bloomberg ING Banki ökonomist Tim Condon.

Goldman Sachs Groupi majandusanalüüsi pealik Jim O'Neill pakub lahendusena välja, et Hiina võiks lasta kohalikul valuutal kiiremini kallineda. Pärast 2005. aasta juulit, mil Hiina oma valuuta USA dollari küljes lahti sidus, pole jüaan veel nii palju kõikunud kui möödunud nädalal.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 16:12
    Otsi:

    Ava täpsem otsing