EAKL nõuab riigiteenistujatele rohkem palka

Liis Kängsepp 21. august 2006, 10:52

Eesti Ametiühingute Keskliit (EAKL) teatas, et nõuab riigiteenistujate astmepalgamäärade tõstmist 50% võrra järgmisel aastal.

Täna toimub sotsiaalministeeriumis EAKLi ja valitsuse järjekordne läbirääkimiste voor.

“Riigi põhimõttelage, sama hästi kui olematu palgapoliitika on viinud rea riiklikke amet­kondi kriitilisse seisu, kus kahtluse all on nende suutlikkus täita ülesandeid, mil­leks nad on loodud,” ütles EAKLi esimees Harri Taliga. “Eelmisel kohtumisel kin­nitas sotsiaalminister, et vanamoodi jätkata ei saa – loodetavasti tuleb valitsus­dele­gatsioon täna välja konkreetsemate seisukohtadega.”

Valitsus on lubanud lisaraha kõige kriitilisemas seisus olevate ametkondade (politsei, päästeamet, vanglad) palkade tõstmiseks, kuna sealt on lahkunud kõige rohkem töö­ta­jaid. EAKLi hinnangul jäävad valitsuse lubadused oluliselt alla tegelikele vajadustele. Palga­läbi­rääkimistel valitsuse kui tööandjaga lähtuvad ametiühingud põhimõttest, et kõik riigi­teenistujad peavad saama osa Eesti majandusedust ning hüvitist elukalliduse tõusu eest. Rahandusministeeriumi kevadise prognoosi kohaselt moodustab majandus­kasvu ja tarbijahinnaindeksi tõusu summa vähemalt 10,2 protsenti.

'Kehtivate palgamääradega ei õnnestu enam kedagi tööl hoida ega uusi inimesi lei­da,” rõhutas Taliga. “Nagu öeldakse – omad vitsad peksavad. On ju tänase katastroo­fieelse olukorra tekitanud meie enda valitsused, kes alates 2001. aastast pole soovinud sõlmida kokkuleppeid riigiteenistujate astmepalkade tõstmiseks.”

Eesti Ametiühingute Keskliit esindab riigi palgal olevaid töötajaid Riigi- ja Omavalit­susasutuste Töötajate Ametiühingute Liidu (ROTAL), Metsatöötajate Ametiühingu ning Transpordi- ja Teetöötajate Ametiühingu kaudu.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing