Eramajade kallinemine ärgitab üldist hinnarallit

ÄP 23. august 2006, 00:00

2005. aasta lõpus korterite turul toimunud kiire hinnakasv kandus selle aasta alguses üle eramute ja kruntide sektorisse. Kiire hinnakasvu põhjustas kesine pakkumismaht ning kasvanud nõudlus. Nõudlust toetas asjaolu, et suhteline hinnavahe korterite ja eramute vahel oli muutunud põhjendamatult väikeseks, samuti andsid hinnakasvule hoogu kallinevad ehitushinnad - 2005. aastal tõusid need 7,3 protsenti.

Tüüpkorterite turul selle aasta alguses hinnatõus pidurdus. Pakkumiste maht kasvas kõige enam Lasnamäel, kus tänavu esimesel poolaastal oli müügil ligi kaks ja pool korda enam kortereid kui mullu samal ajal. Pakkumisi oli enam ka Mustamäel ja Haaberstis.

Harjumaa keskmist - nii kortereid kui ka eramuid - vaadates on aga siiski toimunud ca 22 protsendi suurune hinnatõus. 2006. aasta esimese kvartali seisuga on Harjumaa kinnisvaratehingu keskmine väärtus 1,478 miljonit krooni, mis ületab Eesti keskmist näitajat 54 protsendiga.

Ülevaates seisab, et maaklerite hinnangul on pikenenud ka tüüpkorterite müügiperiood, eriti võrrelduna 2005. aasta lõpu perioodiga, mil korter müüdi mõne päevaga ja tihti läks ostjate vahel enampakkumiseks. Eramute müügiperiood oluliselt muutunud ei ole.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing