Kohv viimase kuue aasta kõrgtasemel

Peeter Teder 23. august 2006, 00:00

Kohviubade hind Londonis tõusis eile viimase kuue ja poole aasta kõrgeimale tasemele, kui Euronext.liffe börs teatas, et nende jälgitavatest laovarudest on kahjustatud 16 protsenti.

Börs lõpetas 3098 viietonnise ühiku ehk 15 490 tonni kohvi sertifitseerimise pärast seda, kui laovarude ülevaatus näitas kahjustusi neljas Itaalias asuvas laohoones. Kahjustusi põhjustas vesi. Laovarud on tänavu niigi vähenenud, sest kardetakse, et maailma suurima kohvitootja Vietnami toodang jääb sel aastal viletsa saagi tõttu tavapärasest väiksemaks.

"Ma peaaegu kukkusin oma toolilt maha, kui Liffe numbreid nägin, 3000 ühikut on ikka väga palju," ütles uudisteagentuur Bloombergile Fortise põllumajandussaaduste kauplemise üksuse juht Jonathan Parkman. "Laovarud on selletagi madalad ja nüüd lisandub veel ebakindlus mõnede varude suhtes."

Robusta kohvi novembrikuise tarnetähtajaga lepingute hind tõusis päevasiseselt 3,3% ja käis ära 1586 dollaril tonnist. See on kõrgeim tase 1999. aasta detsembrist. Hiljem stabiliseerus hind 1568 dollaril.

Kohvi hind on viimase aasta jooksul tõusnud 54 protsenti, andes mõnedele tootjatele põhjust hoida pakkumist tagasi, et oodata veelgi kõrgemaid hindu.

Prognoositakse, et maailma suurim kohviubade tootja Vietnam toodab tänavu 12 miljonit 60kilogrammilist kotti kohvi.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing