BHP Billiton võidab metallide hinnatõusust miljardeid

Tarvo Vaarmets 24. august 2006, 00:00

BHP tegevdirektori Charles Goodyeari sõnul püsib globaalne väljavaade positiivsena ning nõudlus toormetallide järele maailma kõige kiiremini areneva majandusega Hiinas suureneb jätkuvalt, vahendas Bloomberg. Vaatamata firma ajaloo suurimale tulule, mis kasvas võrreldes mullusega koguni 77%, ootasid analüütikud ettevõttelt veelgi rohkem. BHP aktsia andis seetõttu pärast aruande avaldamist veidi järele.

"Nõudlus toorme järele püsib tugev ja on rohkelt tõendeid, et tarbijate varud jäävad ka edaspidi suhteliselt piiratud tasemele," kommenteeris olukorda UOB Asset Management Ltd. fondihaldur Alfred Wong. Tema sõnul võib BHP olla iseenda edu ohver, kuna investorid loodavad tulemusi prognooside ülemisse äärde.

Suurenenud toodang ja kasvav nõudlus on BHP-l lubanud metallide hinnatõusust suurt kasu lõigata - rauamaagi hinnale on alates aprillist lisandunud 19%, vasetonni eest küsiti Londoni metallibörsil rekordilised 8600 USA dollarit aga 11. mail.

Kaevandusettevõtete jaoks on põhiline turg maailma suurim metallitarbija Hiina, kelle vase laovarud on suuresti ära tarvitatud, kuna esimese seitsme kuu vaseimport on pea neljandiku võrra kahanenud. Hiina toodab vasest põhiliselt kaableid ja torusid. Olukorra muudab veelgi pingelisemaks oodatav nõudluse kasv septembris, mil väikse ja keskmise suurusega Hiina juhtmete ja torude tootjad taas täisvõimsusega tööle hakkavad. Suvel katkestatakse tavaliselt tegevus elektrivarustuse puudujääkide tõttu.

"Hiina vasetarbijad koguvad tasapisi metalli ladudesse, ennetamaks tarbimise kasvu septembris," ütles Great Wall Futures Co analüütik Li Rong ning lisas, et töötlejad loodavad ära kasutada ka Tšiili Escondida kaevanduse streigi jahtumise tõttu Londonis pisut madalamale langenud toorme hindu. BHP-le kuuluva maailma suurima vasekaevanduse Escondida töölised on madalate palkade pärast streikinud juba üle kahe nädala, paljud on ka tööst üldse loobunud. Streikivad kaevurid nõuavad oma osa kiiresti kasvanud kasumist.

Metallihindade tõusust on kasu lõiganud ka BHP konkurendid, kelle kasum on samuti kõvasti kasvanud - Rio Tinto Groupi kasum suurenes 75% võrra ja Anglo American Plc lisas eelmise aasta sama perioodiga võrreldes kasumile 60%.

Nõudlus metallide järele ei näi vähenevat, mistõttu võib arvata, et kaevandusettevõtted ja metallitootjad naudivad häid aegu edasi. Iseasi on BHP ja tema konkurentide aktsiate käitumine, sest firmadelt oodatakse palju ning väga head tulemused on suuresti juba praegu aktsia hinda sisse arvestatud.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 16:13
    Otsi:

    Ava täpsem otsing