Klampe: tööstuspark Võrumaal on pikk investeering

Rivo Sarapik 24. august 2006, 00:00

Küsimustele vastab ASi Selista Ehitus tegevjuht Indrek Klampe.

Miks otsustasite Võru külje alla tehnopargi luua?

See oli mitme teguri kokkusattumine. Ühelt poolt tundsid meie senised kliendid huvi, kas pakume midagi ka tööstuskinnisvara vallas. Teisalt omandasime hea hinnaga vana Võrukivi tellisetehase hooned. Ega ma alguses tööstuspargi ideed väga tõsiselt kaalunudki, natuke mõeldes ja aru pidades otsustasime selle investeeringu siiski teha.

Mis pani meelt muutma?

Ma ei nimetaks seda meelemuutuseks. Pigem oli põhjus selles, et olime äsja ostnud Ehituse ABC kaupluseketi poe Võrus ning selle renoveerimine ei olnud veel lõpule jõudnud. Ehk tahtsime ühe investeeringu enne lõpetada kui uue ja täiesti teistsugusega alustada. Eks alguses kartsime, et tööstuspark käib üle jõu ka, sest selle rajamine tähendab väga pikaajalist investeeringut ning kogu pargi täitumine võtab kindlasti aastaid.

Kui pikaajaline investeering tööstuspark on?

Esimeses etapis arendame välja poole meie valduses olevast piirkonnast. Hetkel on pooleli piirkonna detailplaneering, samuti püüame selle aasta jooksul jõuda ühele poole osade hoonete erastamise ning lammutamisega. Müügivalmis peaks esimene etapp jõudma järgmise aasta oktoobriks-novembriks.

Millal tööstuspark täismahus tööle hakkab?

Seda on täna raske hinnata. Täitumine võtab vähemalt 5-7

aastat, kiiremat täitumist ette ei näe. Eks see sõltu ka maakonna üldisest olukorrast, kuidas muutuvad tööjõuprobleemid, kui atraktiivne on maakond ettevõtjate seas jne.

Kes on seni tööstuspargi kohta huvi tundnud?

Huvilisi on olnud kolm-neli ettevõtet. Näiteks kahe näol on tegemist firmadega, kes tahavad pidepunkti Võrus. Üks mööbli- ja puitdetaile tootev ettevõte aga soovib siia oma tootmist tuua. Nende huvi ei ole pikaajaliselt investeerida, vaid näiteks viieks aastaks rendileping sõlmida ning vajadusel ja turu muutudes mujale kolida. Lepinguid kellegagi siiski sõlmitud pole.

Kellele tööstuspark sobib?

Kahte tüüpi firmadele. Esiteks pargilt n-ö teele paistvas piirkonnas 3-4 teenindusvaldkonna ettevõttele, kes peavad nähtavad olema. Pargi sisemus sobib kergemat sorti tööstusele või töötlemisele, samuti logistika-laofirmadele. Raskemale tööstusele see piirkond ei sobi, sest elamurajoon on lähedal.

Millised on Võrumaa eelised tööstuspargi loomisel?

Konkreetse Võrukivi piirkonna plussid on esiteks hea logistiline asukoht, see asub vahetult Võru linna ääres, samas on sealt ligipääs Tallinn-Tartu-Võru-Luhamaa maanteele. Võru mastaapides võrdleksin seda logistiliselt näiteks Tallinna Jüri piirkonnaga.

Teine pluss on Võrukivi linnajao lähedus, kust leiab tööjõudu. Too linnaosa on ajalooliselt olnud tööstuspiirkond ning seetõttu peaks seal personali värbamine tööstuse jaoks lihtsam olema.

Kui palju tööstusparke maakonnas hetkel tegutseb?

Minu teada kolm: üks Vastseliinas, samuti on pikemat aega arendatud Väimela tehnopargi ideed. Aga maakonnas ma järgmise kümne aasta jooksul rohkematele parkidele ruumi ei ennustaks, sest ettevõtlusolukord selle aja jooksul tõenäoliselt palju ei muutu.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 16:13

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing