Kaitseväe juhataja Tarmo Kõuts astub tagasi (täiendatud)

Gert D. Hankewitz 24. august 2006, 14:08

Täna ennelõunal esitas kaitseväe juhataja viitseadmiral Tarmo Kõuts Vabariigi Presidendile Arnold Rüütlile lahkumisavalduse, teatas kaitsevägi.

'Olen oma ülesande kaitseväe juhatajana täitnud,' ütles viitseadmiral Tarmo Kõuts, kelle sõnul on ametisse astumise püstitatud eesmärgid saavutatud.

'Oleme NATO ja Euroopa Liidu täieõiguslikud liikmed. Kaitsevägi on edukalt lõimunud NATO sõjalisse struktuuri. Eesti valitud tasakaalustatud riigikaitse mudel, mis sisaldab elukutselisi üksusi ja ajateenistusele tuginevat reservi, lubab meil olla oma kohustuste täitmisel paindlik. Meie kaitseväelaste järjekindlust ja pühendumist tuuakse rahvusvahelises sõjameeste vennaskonnas eeskujuks. Kaitseväe areng jätkub samal lainel NATO ümberkujundamise ja arenguga,' märkis Kõuts oma lahkumisteates.

2000. aasta septembrist Eesti kaitsejõude juhtinud viitseadmiral Tarmo Kõuts on Euroopa Liidu ja NATO liikmesriikide staažikaim kaitseväe juhataja.

Postimees Online"i teatel hakkab president Arnold Rüütel kaitseväe juhataja Tarmo Kõutsi lahkumisavaldust enne avalduse rahuldamist arutama Riigikaitse Nõukoguga.

Tarmo Kõuts on sündinud 27. novembril 1953 Pihtla vallas Saaremaal. Ta on lõpetanud Tallinna Riikliku Merekooli ja Kaliningradi Tehnilise Instituudi. Sõjalise ettevalmistuse sai ta Tallinna Riiklikus Merekoolis ja Soome Vabariigi Maakaitse Kõrgkoolis. 1973–1990 aastani sõitis Tarmo Kõuts merd Eesti Merelaevanduse laevadel, alustades madrusena ja tõustes juhenduskapteniks. Aastail 1990–1993 oli ta Tallinna Merekooli ülem ja Eesti Merehariduskeskuse rektor ning 1993–2000 piirivalveameti peadirektor.

Riigikogu nimetas Tarmo Kõutsi kaitseväe juhatajaks 21. septembril 2000. Teda toetasid kõik Riigikogu fraktsioonid, hääletusel oli poolt 76 ja vastu 3 Riigikogu liiget. Kaks rahvaasemikku jäid erapooletuks. 2002. aastal ülendas Vabariigi President Tarmo Kõutsi viitseadmiraliks.

Eesti riik on hinnanud Tarmo Kõutsi teeneid omariikluse taastamisel, riigikaitse ülesehitamisel ja piirivalve rajamisel Riigivapi teenetemärgi II klassiga ja Kotkaristi teenetemärgi II klassiga. Soome Vabariik on vääristanud Tarmo Kõutsi panust Eesti ja Soome kaitsekoostöösse Soome Lõvi ordeni Suurristiga. Läti Vabariik on autasustanud viitseadmiral Kõutsi Viestursi ordeni I klassiga. Lisaks sellele on Tarmo Kõutsi autasustatud mitmete Eesti ametkondlike autasude ja välisriikide ordenitega.

Viitseadmiral Tarmo Kõuts on Eesti Laskurliidu president.

Tarmo Kõuts on abielus, tal on täiskasvanud poeg ja lapselaps.

Rüütli pressinõuniku Eero Rauna sõnul on presidendil vastavalt seadusele neli kuud aega, et Kõutsi lahkumisavaldus rahuldada ning uue armeejuhi leidmiseks.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing