Hetki Eesti keraamikast Eesti Rahvusraamatukogus

Tiina Kolk 25. august 2006, 00:00

Ulatuslikul keraamikanäitusel, mis hõlmab kõiki rahvusraamatukogu näitusepaiku, esitleb 42 kunstnikku oma loomingu paremikku aastaist 1998-2006.

Näitusetöödes hakkab silma materjalide ja tehnikate paljusus ning autoritehnika mitmekesisus.

"Professionaalne keraamika näib meie globaliseeruvas ühisruumis kandvat nii Eestis kui ka mujal peamiselt üht sõnumit - avatus tõotab kujuneda olulisimaks võtmeks maailma tõlgendamisel," arutleb kunstiteadlane Airi Ligi.

Ehkki keraamika sünnib tänapäeval nagu ennemuistegi nelja algelemendi - pinnase, vee, õhu ja tule - ning inimese koostoimel, on aeg teinud oma töö: päritolumaa ei kammitse keraamikut kuigivõrd ja (kunsti)sõnum pole piiritletud millegi muuga peale autori mõtte ja tahte.

Küllap jõuab nende sünergia edaspidi ehk uuenduslikumalt mõjutada vormiotsinguidki, mis juba praegu on suurel määral kujunenud keraamikule argumenteeritud enesekehtestamise viisiks, mõtiskleb Ligi.

"Vormimänguhuvi on tõenäoselt ka üheks põhjuseks, mis ajendab keraamikuid üha enam erinevaid portselaniliike katsetama. Sellele veetlevale materjalile on aasta-aastalt leitud uusi kasutusvõimalusi. Sageli vastandub töödes portselani haprale immateriaalsusele näiteks šamoti robustsus," kommenteerib ta.

Nõnda sünnivad uued huvitavad kooslused pea sama märkamatult ja iseendastmõistetavalt nagu ka põlvkonnavahetus eesti keraamikas.

Silmapaistvate teostega esinevad näitusel vanad tegijad Ülle Rajasalu, Leo Rohlin, Anu Soans, Annika Teder, Helle Videvik ja juba viimasel kümnendil oma isikupäraga ilma teinud Ingrid Allik, Karin Kalman, Kersti Laanmaa, Urmas Puhkan, Aigi Orav on arvestatavalt nähtaval, kuid nooremad ja noorimad tulevad tihedalt kannule ega näi endale mingit erilist hinnaalandust kauplevat.

Ka nüüdisaja keraamikas on olemas vana maagiline vaatajat loojaga köitev salaside, see kunstiloomingu seletamatu tõmme. Väga meeleolukat vaatepilti pakub raamatukogu siseõue rohelisele murule seatud Leo Rohlini värvirõõmus objektidesari "Seltskond".

Näitusega kaasneb ka kataloog "Eesti keraamika 1998-2006", kus tutvustatakse 37 aktiivselt tegutseva Eesti Keraamikute Liidu liikme töid. Viimane selline ülevaatetrükis ilmus kaheksa aastat tagasi ja kajastas Eesti kutselise keraamika ajalugu (1923-1998).

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 09:41
    Otsi:

    Ava täpsem otsing