Kantsler Merkel kahe tule vahel

Sirje Rank 25. august 2006, 00:00

Viimaste sõnul on Merkeli liiga radikaalsed reformiideed, sealhulgas jutud proportsionaalse tulumaksu kehtestamisest, valijad ära hirmutanud ning toonud kaasa CDU populaarsuse järsu languse nii läinud aasta valimistel kui ka viimastes arvamusküsitlustes. Sellele viitas ka majandusminister Edgar Savisaar läinud nädalavahetusel ETVs, kaitstes Saksamaa kapitulatsiooni näitega astmelist tulumaksu.

CDU ärisõbralik tiib seevastu näeb toetuse vähenemise põhjust hoopis Merkeli võimetuses oma reformiideid suure koalitsiooni kammitsais ellu viia.

Angela Merkeli enda sõnul on partei kursivõtt turureformidele pöördumatu. "Õiglus ja solidaarsus" kõrilõikava globaalse konkurentsi ajastul on võimalik saavutada üksnes "suurema vabaduse ja isikliku vastutuse kaudu", tsiteeris ajaleht Financial Times Merkelit sel nädalal Berliinis toimunud CDU kongressil, mille peateema oli kolm aastat tagasi käivitatud "liberaalse revolutsiooni" saatus.

2003. aastal Leipzigis toimunud CDU kongressil sõnastati Merkeli eestvedamisel radikaalsed maksu- ja tervishoiusüsteemi reformid, mis märkisid traditsiooniliselt sotsiaalse kallakuga Saksa konservatismis pööret majandusliku liberalismi suunas. Nüüd küsivad traditsioonilise tiiva esindajad, kas revolutsiooniga mitte liiga kaugele ei mindud. Seda hoolimata sellest, et suures koalitsioonis oma peamiste poliitiliste vastastega, sotsiaaldemokraatidega (SPD), on Merkelil tulnud kompromissi nimel reformides olulisi järeleandmisi teha.

Vasaktiiva kaalukas liider, Saksamaa Põhja-Rein-Vestfaali liidumaa peaminister Jürgen Rüttgers kutsus kuu alguses nädalalehele Stern antud intervjuus CDUd oma kapitalistlikku imagot kõrvale heitma. Rüttgers rõhutas, et CDU on "väärtuste kogum, mis ei tugine üksnes materialismil". Vasaktiib kardab, et praeguse programmiga jätkates riskib CDU kaotajaks jääda nii sel sügisel toimuvatel kohalikel valimistel kui ka 2009. aasta üldvalimistel.

Läinud nädalal avaldatud arvamusküsitluse järgi on CDU toetus madalaim 2000. aastast, mil partei populaarsust laastas skandaal partei rahastamise ümber. CDUd toetab praegu vaid 31% ning Angela Merkelit kantsleri kohal 37% küsitletutest. Merkel on Saksamaa viimase viie aasta kiireimast majanduskasvust ja tööpuuduse vähenemisest hoolimata kodus niisama ebapopulaarne kui George W. Bush USAs.

Partei ärisõbralik leer süüdistab samal ajal Merkelit reformiplaanide hülgamises, mis lubasid ettevõtjatele paindlikumaid tööturutingimusi, lihtsamat maksusüsteemi ning sotsiaalkindlustusmaksete lahtisidumist palgast. Läinud nädalal lisas siia leeri oma hääle ka Saksamaa president Horst Köhler, endine IMFi peadirektor. "Oluline on, et me mitte üksnes ei rõõmustaks heade majandustulemuste üle, vaid töötaksime, et kasv muutuks püsivaks ja dünaamiliseks. Üks pääsuke ei too veel suve," ütles Köhler.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 16:13
    Otsi:

    Ava täpsem otsing