Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Värske kala Peipsi kandist laadalt

    Peipsi järve kõige kuulsam elanik on rääbis, väike valge lihaga kala, eriti hea suitsutatult. Rääbist mõõdeti ämbrikaupa, väiksema koguse pärast polnud mõtet suitsuahju soojaks küttagi. Kuigi välimuselt rohkem tavalise räime moodi, on rääbis tegelikult lõhelistega sugulane. Eks selle pärast ta nii hästi maitsebki.
    Praeguseks on Peipsi rääbis vaid ilus lugu, mida lastele rääkida saab - juba viis aastat ei või seda püüda, väheks hakkab jääma. Rääbis elab ka Saadjärves, Võrtsjärves ja Ülemiste järves, aga Peipsi päris oma kala, mida kusagil mujal ei olegi, on peipsi tint. Tint on pisike mõnesentimeetrine kalake, mida kuivatatakse ja millest tehakse tomatikastmes konserve. Rääbisega pole see kalakene kunagi populaarsuselt võistelda suutnud - tindil on eriliselt tugev lõhn, millega raske harjuda.
    Lisaks rääbisele ja tindile elab Peipsis veel 35 liiki kala, sööja poolelt vaadatuna on neist paremad koha, ahven, latikas ja haug. Koha-peekoni rullid, valges veinis keedetud koha kukeseenekastmega, ahjus küpsetatud haug koos täidetud tomatitega, haugiterriin, võis praetud ahvenafileed värske kartuli ja tilliga - kõlab hästi, eks ole!
    Juba kümmekond kilomeetrit enne järve on tee ääres lisaks kurgimüüjatele näha ka kalamüüjaid. Kõige rohkem on suitsulatikat - prisket ja ilusa kuldse läikega. Kala pärast sai mindudki, väikeses Peipsi-äärses Lohusuus toimus kalalaat.
    "Hullumaja, ei osanud arvata, et ostjaid nii palju on," kiitis ja kurtis ühekorraga Tõstamaa mees, kes parajasti uut restitäit tuulehaugi ahju pani. "Meil oli linaskit, angerjat, tuulehaugi, ahvenat, latikat, igasugust kala, kõik müüsime ära." Väikeses Lohusuu vallas elab napilt 900 inimest, laadalisi oli kokku tulnud tuhandeid.
    Eespool on müügiplats, tagapool toiduplats. Seal tossasid barbecue-ahi, välikatel kalasupiga, grillid ja pannid. Praetud lesta ja vokitud köögiviljaga kauplejad olid menukad, aga suppi, barbecue-ahjust ja grillpannilt tulnud kala jagati rahvale hoopis tasuta: vallavalitsuse poolt oli korraldustöö, OÜ Peipsi Grupilt kala ning barbecue-meeskonnalt nende vaba tahe ja aeg. Ahjust tulnud kohafilee värske hapukurgi ja musta leivaga oli ehtne gurmeetoit.
    "Peipsist tuleb koha, ahvenat, haugi, latikat. Varem tuli rääbist, väga palju oli, aga enam ei ole. Täna siin oli rääbist, Soomest toodud. Oli tavalist rääbist ja pisikest nõelrääbist. Aga muidugi ei jätku ainult Peipsi kalast, oleme kutsunud siia kalamüüjaid ka mujalt," räägib Raimo Kivi Lohusuu Rannakultuuri Seltsist. Laadal oli kalamüüjaid Hiiumaalt, Saare Kalurist, Pärnu kandist Tõstamaalt. Korraldajad jäid rahule, inimesi oli palju.
    "Kala oleks võinud küll rohkem olla, kalamüüjad kurdavad, et rahva ees häbi, kõik kala juba otsas. Et oleks jätkunud küll kaasa tuua, aga ei osatud arvata, et nii hästi kaubaks läheb," oli Raimo Kivi kurtjatega ühel nõul. Kasutasin juhust ja küsisin härra Kivilt, mida Lohusuu Rannakultuuri Selts veel teeb.
    "Naised teevad käsitööd, näed, sellesama telgi seinadki on meie naiste tehtud (infotelgi seinteks on kaunid kõrkjavaibad). Üle tee koolimajas on talvel tehtud näputööst üleval näitus. Ja veel oleme kogunud vanu fotosid kohalikust kalurielust ja püüniseid ja muid kalapüügivahendeid." Näitusel oli ka eesti keelde õ-tähe toonud Otto Wilhelm Masingu tuba, kes siitkandist pärit on.
    Õhtul kodus puhastasin kaasaostetud Peipsi ahvenad ära, pintseldasin oliiviõliga üle ja panin grillile - ilma Lohusuu kalalaadata sellist hõrgutavat õhtusööki poleks olnud. Peaaegu nagu omapüütud kalade maitse oli neil. Jään ootama järgmisi laatu: sibulalaata, kapsalaata, sõstralaata, maasikalaata, õunalaata, kurgilaata, seenelaata. Küll nad kunagi ikka tulevad.
    Fotod: Heidi Vihma
  • Hetkel kuum
Kairit Kall: kvantiteedimajandusest kvaliteedimajanduseks
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Saunumi käive kasvas, kahjum kahanes
Saunum Group lõpetas mulluse majandusaasta suurema käibe ja väiksema kahjumiga kui varem.
Saunum Group lõpetas mulluse majandusaasta suurema käibe ja väiksema kahjumiga kui varem.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: viie milli eest vaba aega, palun! “Ükskõik kui pees vahepeal asjad on, kõik läheb mööda.“
Suure Mi toitlustusäri tänavuse hooaja kalender on koos, retseptid on koos, kaarik on stardi- ja mina laskevalmis, kirjutab Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks, kes seekordses postituses pajatab ajast, rahast ja elutööst.
Suure Mi toitlustusäri tänavuse hooaja kalender on koos, retseptid on koos, kaarik on stardi- ja mina laskevalmis, kirjutab Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks, kes seekordses postituses pajatab ajast, rahast ja elutööst.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Tippjuhi nipid: mida teha, kui töötaja tuleb palka juurde küsima, aga …
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Suur reede raadios: Jüri Ratas Keskerakonna võimust pealinnas
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Tartus baaripidamise lõpetanud firma jäi töötajatele võlgu
Tartu Supilinnas Mülä baari varem vedanud firma läks pankrotimenetlusse, mis võiks ettevõtte ühe omaniku sõnul tuua lahenduse ka maksmata jäänud palkadele.
Tartu Supilinnas Mülä baari varem vedanud firma läks pankrotimenetlusse, mis võiks ettevõtte ühe omaniku sõnul tuua lahenduse ka maksmata jäänud palkadele.