Suur tükk Ventspils Naftast läheb müüki

25. august 2006, 13:10

A/S Parex Banka koostas plaani riigiosaluse müügiks Läti kütusefirmas Ventspils Nafta Terminals Ltd, vahendas Bloomberg.

Ligikaudau 39% kogu aktsiapakist kavatsetakse maha müüa oksjoni korras.
Parex Banka plaani kohaselt müüakse aktsiad 19415 kaupa, minimaalse hinnaga 1,81 latti ühe aktsia kohta. Kui kogu osalust müüa ei suudeta, siis ostab ülejäägi Parex koos kahe partneriga IBS Suprema ja A/S Suprema Securities.

Ventspils võttis enne 2002. aasta lahkarvamusi Venemaa naftajuhtme operaatoriga OAO Transneft vastu 15% Venemaa naftatoodetest, praegu on toornaftatarned katkestatud. Läti ametnikud loodavad, et uus omanik suudab nafta Ventspilsi jälle voolama panna.

'Potentsiaalsete pakkujate hulgas on Poola suurim rafineerimisettevõte PKN Orlen SA, Kasahstani riigifirma KazMunaiGas ja Venemaa riigile kuuluv naftafirma OAO Transneft,' ütles Läti majandusministeeriumi esindaja Oskars Balodis. Samuti võivad Citigroupi kaudu oma pakkumise esitada austerlased.

Praegu tuuakse Ventspilsi naftat raudtee kaudu, kusjuures sadama varustamine naftatoodetega on 2001. aasta 22,3 miljonilt tonnilt kukkunud 8,1 miljoni tonnini eelmisel aastal.

Parex Banka koostatud müügimudeli peab heaks kiitma ka Läti Erastamisagentuur.
Asjade laabumise korral loodetakse müük teostada juba varasügisel.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing