Börsiülevaade: kiiretest tõusjatest lasti õhku välja

28. august 2006, 15:00

Möödunud nädalal Tallinna börsil hüpetega üles liikunud aktsiatest lasti täna õhku välja.

Märkimisväärsemaks langejaks võib pidada juba reedel kiiresti odavnema hakanud PTA Grupp aktsiat, mis taandus päevaga 13% ja peatus täpselt 3 eurol (46,94 kroonil).

Möödunud nädalal suure hooga koguni 4 euro (62,59 krooni) alla jõudnud aktsia on taas tagasi tasemeteni, kus ta liikus vahetult enne 22. augusti, mil rõivatootja- ja müüja tuli välja uudisega, et grupiga liidetakse Läti pesutootja Lauma, Valgevene pesutootja Milavitsa ja Vene jaemüügikett Linret.

Ehkki ühise kontserni alla koondumine ja suure börsifirma teke on positiivne uudis, tuleb arvestada, et olemasolevad nn vanad Klementi aktsionärid saavad vaid 5,1% loodavast kontsernist.

Samas annab Klementi loodava firma koondkäibesse umbes kümnendiku. Samuti pole väike tõenäosus, et praegune börsifirma annab kümnendiku ka uue kontserni kasuminumbritest.

PTA juhatus prognoosib, et loodava rõivakontserni käimasoleva aasta kasumiks kujuneb 95-115 miljonit krooni. Klementi teenis poolaastaga 3 miljoni kroonise kasumi, kuid enamus tuli sellest teises kvartalis.

Esmapilgul tugevalt andis täna Tallinna börsil järele ka Eesti Ehituse aktsia, taandudes 3,7% ja peatudes 7,75 eurol (121,26 kroonil). Samas kui arvestada, millise meeletu tempoga on ehitusfirma aktsia viimastel nädalatel üles rühkinud, pole tagasimineku üle suurt imestada.

Näiteks võib tänase päeva kõrvale panna möödunud neljapäeva, mil Eesti Ehituse aktsia rallis üle 7%, kuna ettevõte võitis Tallinna lennujaamalt umbes 180 miljoni kroonise lepingu.

Kolmas suurem järeleandja oli Tallink, mis lõpetas 3,68 eurol (57,58 kroonil) ehk 1,6% miinuses. Tallinki aktsia püsis juuli keskpaigast 22. augustini igavalt 3,6 euro (56,33 krooni) all, kuid tegi viimase nädala lõpus enda kohta kiire hinnatõusu.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing