Vene aktsiaturg kasvas esimese areneva turuna triljoni dollari lähedale

29. august 2006, 09:18

Vene aktsiaturg kasvas esimese areneva turuna triljoni dollari (12,2 triljoni krooni) lähistele, kirjutab Bloomberg.

'Venemaal on suur potentsiaal,' ütles East Capital Asset Managementi fondijuht Jacob Grapengiesser Bloombergile. 'Venemaal on poliitiline stabiilsus, majandus on tugev. Asjad lähevad mitte ainult turule parmaks, vaid ka inimestele.'

Venemaa aktsiaturul toimuvat kajastav RTS indeks on 12 kuuga tõusnud 88 protsenti. Venemaa gaasimonopol Gazprom on 276,9 miljardi dollari (3,4 triljoni krooni) suuruse turuväärtusega maailmas suuruselt kolmas ettevõte, jäädes maha vaid Exxon Mobilist ja General Electricust, kuid olles eespool Microsoftist või Citigroupist.

50 ettevõtte aktsiast dollarites väljendatud vene aktsiaindeks oli Bloombergi poolt jälgitavast 80 indeksist mullu paremuselt kolmandal kohal maailmas.

16. augustil tõusis Venemaa ettevõtete aktsiate turuväärtus rekordilise 946,2 miljardi dollarini, olles 15 protsenti suurem suuruselt järgmisest arenevast turust – Lõuna-Koreast. Lõuna-Korea aktsiaturu tipp on jäänud maisse.

Venemaa aktsiaturu suurimad ettevõtted on lisaks kütusetööstuses tegutsejatele Venemaa suurim pank Sberbank, elektrivõrk Unified Energy System, maailma suurim niklitootja Norilsk Nickel, Venemaa suurim lihatööstus Cherkizovo Group ja Ida-Euroopa suurim mobiilsideoperaator Mobile TeleSystems.

'Ma ei ole üllatunud turu hinnatusest,' ütles HSBC arenevate turgude strateeg John Lomax. 'Nafta ja maagaasi hind jätkvavad tõenäoliselt tõusu. Venemaa aktsiaturg võib tulla natuke allapoole, kuid pikaajaliselt ületab ta tootlus teisi arenevaid turge.'

USA suuruselt teine fondihaldusfirma Vanguard Group lisas Vene aktsiad oma 9,6 miljardi dollari suurusesse Arenevate turgude aktsiafondi. Varem ei investeerinud fond raha Venemaale, kuna seal oli liiga raske või riskantne tehinguid teha.

Paljud investorid arutavad, et Venemaa aktsiaturu 942,2 mld dollari suurune turuväärtus on liialdatud, kuna seal on arvestatud ka riigile kuuluvate aktsiatega, millega tehinguid teha ei saa. Nii näiteks kuulub Vene riigile enam kui 85 protsenti Rosneftist, üle 50 protsendi Gazpromist ja ligi 64 protsenti Sberbankist. Indeksiarvestaja MSCI on selle puuduse ületanud, arvestades oma indeksis vaid vabalt kaubeldavate aktsiate turuväärtusega. MSCI andmetel on vabades kätes olevate Vene aktsiate turuväärtus vaid 178 miljardit dollarit.

'USA ja globaalne majanduskasv võib aeglustuda,' ütles miljardit dolarit juhtiv Vontobel Asset Managementi fondijuht Günter Fascheng, kes on hiljuti müünud Venemaa ja Ida-Euroopa ettevõtet aktsiaid. 'See vähendab nõudlust tooraine järele ja nende hinnad langevad.'

Märtsis ütles Venemaa majandusminister German Gref, et ta on väga mures niinimetatud mulli tekkimise tõttu Venemaa aktsiaturul. Sellest ajast on RTS indeks tõusnud 12 protsenti.

Grapengiesser East Capitalist ütles, et turule võib avaldada mõju mure poliitilise stabiilsuse pärast, kuna 2008. aastal on Venemaal tulemas presidendivalimised.

'Riskiks on loomulikult toorainehinnad ja kes saab Putini mantlipärijaks,' lisas ta. 'Ma ei usu, et sellest tuleb probleem, kuid Venemaa puhul ei või iial midagi teada.'

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing