Tuleohutusteenus turvateenusega segamini

Urmas Laanemets 30. august 2006, 00:00

Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium (MKM) on tuleohutuse reguleerimisega loomas segadust.

MKMi majandustegevuse registri talitus saatis 30. juunil kirja ettevõtetele, mis on registreeritud majandustegevuse registri talituses tuleohutuse valdkonnas automaatsete tulekahju signalisatsioonisüsteemide ning automaatsete kustutussüsteemide alal. Kiri teatab, et alates uuest aastast muutuvad majandustegevuse registri talituses registreerimise eeltingimused. Selle alusel peab sellises ettevõttes olema vastutav spetsialist, kellel on turvasüsteemide tehniku III taseme kutsekvalifikatsioon.

Materjalide alusel võib öelda, et MKM on tuleohutusvaldkonna reguleerimisega kiirustanud. Kutsekvalifikatsiooni Sihtasutuse (Kutsekoda) Energeetika-, Mäe- ja Keemiatööstuse Kutsenõukogu töörühm on materjalid puudulikult ettevalmistanud.

Uue korra järgi võivad automaatseid kustutussüsteeme ja automaatseid tulekahju signalisatsioonisüsteeme projekteerida ja ehitada keskharidusega paigaldustehnikud. Samas kõrgharidusega juhtivtöötajatelt, kes praegu on vastutavad spetsialistid, nõutakse kutseeksamil kaabli jm paigaldamist. Lisaks ei saa nad taotleda kõrgemat kutsekvalifikatsiooni, sest sellist kutsestandardit ei ole.

Praegu on majandustegevuse registri talitus tuleohutusvaldkonna automaatsete kustutussüsteemide osas reguleerinud kolm tegevusala: sprinklersüsteemi automaatika ja sprinklersüsteem ning gaaskustutus.

Energeetika-, Mäe- ja Keemiatööstuse Kutsenõukogu selle aasta 6. aprilli otsusega nr 18 kinnitatud turvasüsteemide tehniku III taseme kutsekvalifikatsiooni kutsestandardis aga ei ole torutöid, hüdraulikat jpm. Kuid nende teadmiste puudumine ei anna turvasüsteemide tehniku III taseme kutsekvalifikatsiooni omajal õigust tegeleda automaatsete kustutussüsteemide projekteerimise ja ehitamisega, mida selle kutsestandardiga reguleerida tahetakse.

Arusaamatu on, keda tahetakse atesteerida ning kes on töid juhtiv isik. Kasutatud on olematuid termineid ja ei teata, mis kuulub turvateenuse alla. Kutsekoda on püüdnud lahendada kahe erineva seadusega reguleeritud täiesti erinevat tegevusvaldkonda: tuleohutus ja turvateenus.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 16:13
Otsi:

Ava täpsem otsing