Leheartikkel tõi TeliaSonera aktsiale elu sisse

31. august 2006, 13:54

Eesti Telekomi suuromaniku TeliaSonera aktsia oli täna kella poole kaheks Stockholmi börsil kerkinud üle viie protsendi 45,2 Rootsi kroonile.

Enne tänast oli TeliaSonera aktsia aasta algusest kerkinud vaid 0,7%.

Rootsi majandusleht Dagens Industri kirjutas täna, et TeliaSonera on sihikule võtnud Rootsi investor Christer Gardell, kelle riskikapitalifondi Cevian Capital ahvatleb TeliaSonera ülitugev bilanss, hajali struktuur ja odav hind. Lehe andmeil on Cevian ja mõned sellega liitunud fondid omandanud juba mõneprotsendilise osa TeliaSonera kapitalist ja häältest.

Teiste riskikapitalifirmade toel on Cevian sundinud mitut firmat varasemat kurssi muutma. Kindlustusfirmas Skandia toetas Cevian Lõuna-Aafrika kindlustusfirma Old Mutual Plc ülevõtupakkumist. Rõivakaupluste keti Lindex AB juhi Jörgen Johanssoni sundis aga direktorite, sealhulgas Gardelli, surve ametist lahkuma. Gardell toetab ka maailma suurima paberitööstusseadmete tootja Metso OY tükeldamist.

Cevian Capitali strateegia on omandada oluline vähemusosalus noteeritud firmades, mille väärtust on võimalik tõsta osaledes omanikuna aktiivselt firma juhtimises.

Gardell ise TeliaSoneraga seotud plaane ei kommenteeri.

Agentuur Bloomberg kirjutas, et Helsingi eQ Banki analüütik Jari Honko muutis täna TeliaSonera müügisoovituse ostusoovituseks. Hanko põhjendas sammu ootustega, et Rootsi valitsus oma osaluse TeliaSoneras müüki paneb, mis muudab aktsia institutsionaalsete investorite jaoks huvitavamaks.

Rootsis toimuvad 17. septembril parlamendivalimised ning parempoolsed, kel on praegu arvamusküsitlustes edumaa, on lubanud mitmed riigifirmad müüki panna.

TeliaSoneras on Rootsi valitsuse osalus praegu 45,3%. Soome riigile kuulub 13,7%.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing