Tallinna linnalegendid elustuvad

Ülle Hallik 01. september 2006, 00:00

Pärimusteater Loomine on otsustanud hämarduvatel septembriõhtutel kutsuda linnarahvast retkedele keskaegsete linnalugude maailma, laupäeval esietenduv "Vana Tooma pilgu all" on omalaadne liikuv etendus Vana-Tallinna keskaegsetest legendidest ja kohtulugudest.

Ajaloo retke autoriteks on ajaloolased Mart Laar ja Lauri Vahtre, kes viivad vaataja Ajavaimu juhtimisel ringkäigule vanalinna kõnekatesse majadesse, sisehoovidesse ja legendidega seotud paikadesse.

"Selles on nii ajalugu kui ka näitemängu," rääkis üks projekti osalistest Ivo Eensalu. Vaataja silme all elustuvad lood isand Uexkyllist ja Schenkenbergist, majades kahtlast kolinat tekitavatest ämbritest ja õnnetutest armastajatest. Minevikuuks paotub raehärradele, kaupmeheisandatele, kroonikakirjutajatele, katkutohtritele, vaestele ja patustele, rikastele ning ilusatele. Välistatud pole kohtumised kummitustega.

"Kui mõni vaataja näitemängust suurt ei hooli, saab ta kindlasti teada huvitavaid fakte ajaloost," oli Eensalu kindel. Kuigi iga teadmine on alati abiks, on "Vana Tooma pilgu all" pigem selleks, et neid juurde hankida. Tallinna ajaloo põhjalik tundmine vajalik ei ole, sest teekonnal Neitsitorni juurest läbi Taani Kuninga Aia ja Rataskaevu tänava ja Raekoja tagant Vanaturu kaelast Matkamajani jagab Ajavaim rohkelt teadmisi Tallinna endise elukorralduse, ajaloo ja endisaegsete tõekspidamiste ning kommete kohta.

Kõik legendid enam kui tund aega kestval teekonnal on seotud konkreetsete paikadega. Neid aitavad elustada 30 näitlejat.

Ajalooretked planeeriti septembrikuusse sellepärast, et suvel on vabaõhuetendusi ennegi küll. Tähtis on aga seegi, et sügisõhtud on natuke pimedamad ning aitavad Tallinna vanalinna õudusel ja romantikal paremini esile tulla.

Kuigi linnalegendide lugu on viis ajalugu meelelahutuslikumal moel tutvustada, ei ole Ivo Eensalu sõnul päris kindlasti tegu komöödiaga. Kohad, kus liigutakse ja millega seotud legende vaataja kuuleb-näeb, on tõsised ja neis toimunud sündmuste tõttu inimestes õudustki tekitanud. Kõik see ei tähenda aga loomulikult seda, et mõnigi seik sel ajalooretkel suunurki ülespoole kõverdama ei sunni.

Korraldajad soovitavad riietuda vastavalt ilmale, osa etendusest mängitakse õues.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:41
Otsi:

Ava täpsem otsing