Toomas läks Leedu turule

Raivo Sormunen 01. september 2006, 00:00

22. augustil ostis Toomas 15000 TEO aktsiat hinnaga 2,15 litti tükk. Leedu fikseeritud sideoperaator jäi talle silma tegelikult juba 2003. aasta alguses, mil ta ka telekomifirma oma investeerimisrubriigis ära mainis. Paraku jäi toona 0,9 liti tasemel liikunud aktsia ostmata.

Kuid ega praegugi ei tundu aktsia investor Toomase jaoks kallis. Talle imponeerib telekomifirma stabiliseerunud käibe kasv, väga hea EBITDA (tegevuskasum enne põhivara kulumit) kasumlikkus ning amortisatsioonikulude vähenemine, mis lubab lõpuks näidata ka suuremat puhaskasuminumbrit. See aitab loodetavasti tõsta normaalsele tasemele ka omakapitali tootluse. Need on aga asjad, mis jäävad investoritele esmajoones silma.

Lisaks sellele on aktsia pikaajaline liikumisgraafik selline, mis lubab tõusu ja telekomifirma pakub praegusel hinnatasemel tugevat 7,4protsendist dividenditootlust.

TEO atraktiivsust tõstab mõningal määral ka võimalus, et TeliaSonera võib ettevõtte kunagi ära osta. 1998. aastal, kui TeliaSonerale kuuluv Amber Teleholding Leedu Telekomis enamusosaluse ostis, maksis ta aktsia eest umbes 3,3 litti.

Eesti Telekomi ostupakkumiste osas on TeliaSonera olnud küll kitsi, kuid seetõttu on kohalik telekomifirma ka endiselt börsil. Arvata võib, et ka TEO olemasolevad aktsionärid on nõus aktsepteerima praegusest turuhinnast vaid märksa kõrgemat pakkumishinda.

TEO tulude vedajana näeb Toomas internetitulude kasvu ja miks mitte mõne aasta pärast ka digiTVd.

25. augustil märkis Toomas oma 90 Tallinki märkimisõiguse eest Tallinki aktsiaid.

Kuna Toomasel on Tallinki aktsiaid kõigest mõnekümne tuhande krooni eest, jõudis tal ettevõte koos oma märkimisõigustega juba ära ununeda. Kuna üks töökaaslane tuletas talle seda meelde, ei jäänud tal muud üle, kui aktsiaemissioonist osa võtta. Märkimissumma oli tühine, ulatudes koos pangatasudega 5000 kroonini.

Tallink on üks firma, mis ei käi eriti kokku Toomase investeerimispõhimõtetega. Laevanduskontserni aktsiaid ostis ta eelkõige seepärast, et saada aktsiate esmaemissioonist (IPO) kogemus kätte. Paraku on kogemus olnud negatiivne.

Toomas arutles, et kuna Tallinki investeering on väike, siis võib ju veidi veel riskida. Pärast Silja ja Superfasti laevade ostu muutub ettevõte kordades praegusest suuremaks ja investorite silmis ehk ka atraktiivsemaks. Turu haaramine lubab Tallinkil ehk ka paremini hindu dikteerida, kulusid kokku hoida ja võib-olla ka kasumit tõsta.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing