Ülevõtmisspekulatsioon tõi TeliaSonera aktsiale elu sisse

Sirje Rank 01. september 2006, 00:00

Enne eilset oli TeliaSonera aktsia aasta algusest kerkinud vaid 0,7%. Aktsia pani liikuma Rootsi majanduslehe Dagens Industri eilne artikkel, kus kirjutati, et TeliaSonera on sihikule võtnud Rootsi investor Christer Gardell, kelle riskikapitalifondi Cevian Capital ahvatleb TeliaSonera ülitugev bilanss, hajali struktuur ja madal hind. Lehe andmeil on Cevian ja mõned sellega liitunud fondid omandanud juba mõneprotsendilise osa TeliaSonera kapitalist ja häältest.

Teiste riskikapitalifirmade toel on Cevian sundinud mitut firmat varasemat kurssi muutma. Kindlustusfirmas Skandia toetas Cevian Lõuna-Aafrika kindlustusfirma Old Mutual Plc ülevõtupakkumist. Rõivakaupluseketi Lindex AB juhi Jörgen Johanssoni sundis aga direktorite, sealhulgas Gardelli, surve ametist lahkuma. Gardell toetab ka maailma suurima paberitööstusseadmete tootja Metso OY tükeldamist.

Cevian Capitali strateegia on omandada oluline vähemusosalus noteeritud firmades, mille väärtust on võimalik tõsta, osaledes omanikuna aktiivselt firma juhtimises. Gardell ise TeliaSoneraga seotud plaane ei kommenteeri. "Me ei kommenteeri spekulatsioone," ütles ta. Samuti keeldus ta ütlemast, kas riigifirmad pakuksid Cevian Capitalile huvi.

Agentuur Bloomberg kirjutas, et Helsingi eQ Banki analüütik Jari Honko muutis eile TeliaSonera müügisoovituse ostusoovituseks. Hanko põhjendas sammu ootustega, et Rootsi valitsus oma osaluse TeliaSoneras müüki paneb, mis muudab aktsia institutsionaalsete investorite jaoks huvitavamaks.

"Aktsionärid tervitavad Rootsi valitsuse valvuriajastu lõppu TeliaSoneras," kirjutas analüütik. Riigi väljumine omanikeringist parandaks aktsia likviidsust, teeks selle teistele investoritele kättesaadavamaks ning aitaks tal paremini kulusid kokku hoida, loetles ta. Honko tõstis ka aktsia hinnasihi 45 Rootsi kroonilt 50 kroonile.

Rootsis toimuvad 17. septembril parlamendivalimised ning parempoolsed, kellel on praegu arvamusküsitlustes edumaa, on lubanud mitmed riigifirmad müüki panna.

TeliaSoneras on Rootsi valitsuse osalus praegu 45,3%. Soome riigile kuulub 13,7%.

Sotsiaaldemokraadid on jällegi müügi vastu. "Meil ei ole mingeid plaane müüa riigi osalus TeliaSoneras," kommenteeris sotsiaaldemokraadist Rootsi tööstus- ja kaubandusminister Thomas Östros.

"Oleme TeliaSoneras pikaajalised investorid. Ettevõtte stabiilsuse jaoks on oluline, et oleks olemas pikaajaline aktsionär."

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing