Saksamaa üritab Venemaad Euroopa Liiduga tihedamalt siduda

Gert D. Hankewitz 01. september 2006, 16:21

Saksamaa kavatseb oma Euroopa Liidu eesistumisperioodil ühenduse sidemeid Venemaaga oluliselt tugevdada, vahendab ETV24 EUobserverit.

'Eesmärk peab olema Venemaa ja Euroopa Liidu vaheliste poliitiliste, majanduslike ja kultuuriliste sidemete muutmine pöördumatuks,' oli kirjas Saksamaa välisministeeriumi dokumendis, mida nägi Saksa päevalehe Handelsblatt ajakirjanik.

Dokumendis juhitakse ka tähelepanu sellele, et sarnaselt Saksamaaga soovib ka Euroopa Liidu praegune eesistujamaa Soome tihendada sidemeid Venemaaga, mis loob Saksamaa jõupingutustele hea aluse. Saksamaa on ühenduse eesistuja 2007. aasta esimesel poolel.

'Täielik rahu Euroopas ja oluliste julgeoleku- ning poliitiliste probleemide lahendamine Balkanist Lähis-Idani on saavutatav ainult Venemaa osalusel,' seisab dokumendis.

Saksamaa välisminister Frank-Walter Steinmeier on ka varem juhtinud tähelepanu naabruspoliitika olulisusele. 'Me vajame Euroopa Liidus atraktiivseid ja realistlikke pakkumisi oma naabritele,' lausus ta kolmapäeval Heinz Schwarzkopfi fondi ees kõneledes.

Ühendus on sõlminud ümberkaudsete riikidega nn naabruslepinguid, milles pakutakse kaubanduslikke soodustusi demokraatlike reformide eest.

Euroopa Liidu suhteid Venemaaga on pingestanud see, et viimase hinnangul tungib
Brüssel Moskva mõjusfääri endistes Nõukogude bloki riikides, nagu näiteks Gruusias ja
Ukrainas.

2003. aastal leppisid Euroopa Liit ja Venemaa kokku pikaajalises koostöös teadus-, majandus-, justiits-, ja julgeoleku valdkonnas, kuid suhteid on pingestanud geopoliitilised küsimused, nagu näiteks energiaküsimus.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing