PTA tõusis vaikuse taustal

Raivo Sormunen 04. september 2006, 00:00

Kui PTA Grupi aktsia tõus välja jätta, olid liikumised möödunud reedel Tallinna börsil igavad.

Pärast 22. augustil avaldatud uudist, et PTA kontserniga liidetakse Läti pesutootja Lauma, Valgevene pesutootja Milavitsa ja Vene pesupoodide operaator Linret ning ettevõte muutub kümme korda suuremaks, on väärtpaber löödud tugevalt kõikuma ja hakanud uut hinnataset otsima.

Lühikese ajaga on aktsia tõusnud 3 euro (46,94 krooni) alt 3,96 euroni (61,96 kroonini), sealt sööstnud vabalangusse ja käinud ära taas allpool 3 euro joont, kuid tõusnud möödunud nädala lõpuks taas 3,60 euroni (56,33 kroonini).

Samas tuleb möönda, et kuna PTA on veel tilluke ja vabalt kaubeldavate aktsiate hulk turul väike, toimuvad suured kõikumised iga marginaalsemagi tehingu peale. Möödunud reedel piisas 4,1-protsendisest tõusu jaoks vaid 108 000kroonisest käibest.

PTA aktsia ostjad peaks kindlasti arvestama, et hoolimata kontserni kapitaalsest muutumisest langeb radikaalselt ka praeguste investorite osalus firmas (praeguselt 100%lt 5,1%ni). Ehk - pirukas küll paisub, kuid juurde tuleb ka kõvasti uusi suid.

Ülejäänud turul oli reedel vaiksem. Üllatav on Tallinki passiivsus. Kui üks päeva lõpus tehtud 2,6 miljoni kroonine tehing kõrvale jätta, kaubeldi vaid miljoni krooni eest.

Pärast suhteliselt edukat aktsiaemissiooni on huvi väärtpaberi vastu üllatavalt passiivne. Kui kolmapäeval kaubeldi veel 18 miljoni krooni eest, siis neljapäeval jäi laevanduskontserni väärtpaberi käive vaid 1,2 miljoni krooni peale.

Võib arvata, et äsja maha saadud 1,48 miljardi kroonise uusemissiooniga sai paljude (suur)investorite isu rahuldatud.

Möödunud nädal pani punkti ka augustile. Kõige tugevamalt tõusis kuuga eelpool juba ära mainitud PTA aktsia (65%). Lisaks uute ettevõtete liitmisele võtsid investorid positiivselt vastu ka kuu alguses avaldatud rõivatootja ja -jaemüüja teise kvartali majandustulemused.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing