Eesti saab edaspidi vedelkütuse varusid ka Soomes hoida

04. september 2006, 10:35

Eesti ja Soome sõlmivad täna vedelkütusevarude vastastikuse hoidmise kokkuleppe, teatas majandus- ja kommunikatsiooniministeerium.

Kokkuleppe järgi võib kumbki riik hoida teise territooriumil toornafta ja naftasaaduste varusid, nii et neid saab häda korral takistusteta kätte. Samas ei kohusta sõlmitav kokkulepe Eestit hoidma oma vedelkütusevarusid Soomes, selgitas AS Eesti Vedelkütusevaru Agentuuri juhatuse liige Alan Vaht.

Samasuguse lepingu sõlmis Eesti Rootsiga 2004. aasta aprillis ja Taaniga möödunud aasta aprillis. Praegu hoiab Eesti bensiini- ja diislikütusevarusid nii Eestis kui Rootsis.

Euroopa Liitu astumisel kohustus Eesti soetama 2010. aastaks 90 päeva vedelkütusevaru. Sellest 45 päeva varu peab olema olemas 2007. aasta alguseks. Praegused varud vastavad 35 päevale. Seejuures on bensiini 37 000 tonni, diislikütust 61 000 tonni ja lennukipetrooli 6000 tonni.

Varusid soetatakse vedelkütusekriisi tarbeks. Kui riiki ei jõua piisavalt kütust, saavad Eestis tegutsevad kütusefirmad osta kütust riiklikest varudest. Valitsus võib aga vajadusel tarbimist piirata nii, et kütust saaksid eelisjärjekorras kiirabi, politsei ja tuletõrje.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing