Maailma energeetikanõukogu juht soosib Eesti koostööd Soomega tuumaenergia osas

04. september 2006, 16:41

Maailma energeetikanõukogu (WEC) juht Robert Schock soosib tuumaenergia valdkonnas Eesti koostööd Soomega.

Järgneb intervjuu Schockiga.

<b>Kas Eesti peaks tegema tuumaenergia tootmise osas koostööd Soomega. Näiteks merealuse kaabli abil?</b>

Nagu ma olen aru saanud, siis see on hetkel teil siin ka arutlusel. Kuid nagu me teame, siis plaanivad soomlased minna üle ka tuumaenergiale, seega võiks Eesti teha koostööd Soomega tuumajaama ehitamise osas ning tänu sellele saada ise odavamat energiat. See on jälle teile väga oluline teema, mille üle mõelda. Kuid ilmselt teete te selle otsuse vastavalt turusituatsioonile. Samuti olete te veidi ka kadestamistväärt positioonis, saate nii Soome kui Prantsusmaaga elektrihinna osas kaubelda.

<b>Mis on hetkel Eesti ja Balti regiooni jaoks oluline energeetikavaldkonnas?</b>

Taani on hetkel näidanud eeskuju tuuleenergia kasutamises. Samuti olen kuulnud, et ka Eesti otsib võimalusi tuuleenergia kasutamiseks. Te võiksite kindlaks teha oma naftavarud ning arutada selle kasutamisvõimalikkust. Meie USAs otsime hetkel võimalusi, kuidas saada naftat kätte ilma ümbritsevat keskkonda kahjustamata. Ma ei tea küll Eesti naftavarude kohta piisavalt, et seda soovitada ka teil teha, kuid ma arvan, et see peaks olema võimalik. Võib-olla peaksite mõtlema, kas tahate gaasi importida endiselt Venemaalt, või ise selles osas midagi ette võtta?

<b>Eesti, Läti, Leedu planeerivad oma tuumajaama, kui ohutu see oleks?</b>

Nii maailma energeetikanõukogu kui ka mina ütleksime, et maailma energia tulevik ei põhine põlevkivist toodetaval energial. Igal regioonil ja linnal on oma vajadused ja võimalused. Mõned kasutavad tuumaenergiat, näiteks USA ja veidi ka Prantsusmaa. Vastus küsimusele oleks selline, et ideaalne kombinatsioon oleks kõigist erinevatest variantidest endale see sobivaim leida. Maailma energeetikanõukogu eelis on see, et meil on erinevad komiteed, kes ei ütle, kuidas keegi midagi peaks tegema. Pigem lähtutakse konkreetse maa vajadustest ja eelistustest, kes tegelikult hakkavad ju sellega tegelema.

<b>Mis suunas areneb maailmas hetkel energeetika?</b>

Hetkel toimub selles osas väga positiivne areng. Inimesed mõistavad energia tähtsust. On neid, kes seda pooldavad, on ka vastaseid ja erapooletuid. Kuid, kuna energia on meie tulevikku silmas pidades väga olulisel kohal, siis läbi oma uuringute otsin mina vastust küsimusele, kuidas energiat rohkem toota, kuhu on vaja teha vajalikke investeeringuid jms.

<b>Kas põlevkivi tootmine on kogu maailmas muutumas populaarsemaks?</b>

Põlevkivi tootmine on hetkel väga populaarne, kuid võib öelda, et selle populaarsus ei kahane vähemalt lähema 15 aasta jooksul. Vähemalt mitte järsku. Pigem uurime erinevaid võimalusi selle keskkonnasõbralikumaks muutmisel. Samal ajal peame keskenduma ka sellele, kuidas kasutada teisi energiaallikaid.

<b>Milline on teie arvamus tuumaenergia kasutamise kohta?</b>

Mina isiklikult arvan, et tuumaenergia on hetkel väga populaarne. Mõnedes piirkondades muutub see järjest rohkem populaarsemaks, eriti aga Aasias. Mõnedes Aasia riikides on tulevikku silmas pidades peaaegu võimatu ilma mingisugusegi tuumaenergiata hakkama saada. Kuid ma tooksin välja selle, et tulevikus ei hakka keegi olema täiesti sõltuvuses tuumaenergiast.

<b>Kas Eestil võiks olla oma tuumajaam?</b>

See oleks minust väga ennatlik öelda, mida eestlased peaksid tegema. Kindlasti võiksite te kõigepealt enda võimalused üle vaadata, mis need maksta võiksid ja kui kaua aega võtaksid ja siis peaksite otsustama, kas tuumaenergia on teie jaoks vajalik.

<b>Eestis on grupp teadlasi, kes tegelevad alternatiivse energeetika leiutamisega, kui see neil õnnestub, võib igaüks endale ehitada nö isikliku elektrijaama, mis Te sellest arvate?</b>

Kui peate silmas energiat enda tarbeks, koduses majapidamises, siis ma arvan, et oleme ka ise hetkel orienteeritud sellele suunale. Sest tehnoloogia on iseenesest väiksem. Ma arvan, et see on hetkel veel alles arengujärgus ning ta jääb sinna veel mõneks ajaks. Sellel on omad plussid ja miinused. Vaatame mida toob aeg.

<b>Mis teemad tulevad kohtumisel arutlusele?</b>

Iga kolme aasta tagant korraldab maailma energeetikanõukogu ühte tähtsaimat sündmust energeetika vallas, Maailma Energia Kongressi, mis toimub iga kolme aasta tagant erinevas maailma paigas. Kuna energia on maailma tulevikku silmas pidades väga oluline, siis kohtuvad seal kõik erinevate energia tööstusharude liidrid, kes saavad välja öelda oma arvamused ja soovitused. Samuti arutatakse seal 2005–2007 aasta maailma energeetikanõukogu tööprogrammi aastatel 2005–2007 ning seda, kuidas ja mil määral muutub energia areng aastaks 2050.

Neljapäeval kohtuvad Tallinnas maailma juhtivad energiaärimehed, et arutada üldist energia arengukava.

<pilt2#fotod/Inimesed/Inimesed_S/schock_23_maris_229372.jpg#400#600#Maailma energeetikanõukogu juht Robert Schock.>

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing