Balbiino suhkrutrahv esimesel kohturingil

Martin Hanson 05. september 2006, 00:00

Balbiino juhi Riho Niilsi sõnul loodavad nad protsessist sisulise diskussiooni tekkimist suhkrutrahvi õiguspärasuse ning mõistlikkuse teemal.

"Olgugi et täna (eile - toim.) sisuliste aruteludeni ei jõutud, loodame protsessiga arutelu staadiumisse ikka jõuda," sõnas Niils ning lisas, et nemad on seadusekuuleka ettevõttena maksu- ja tolliametile 2 miljoni kroonise nõude tasunud.

"Selles summas on sees nii liigne suhkruvaru kui ka muud liigsed laovarud. Tegemist on kahe nõude ühendamisega. Ma siiralt loodan, et terve mõistus võidab ning kohus näeb ettevõtete erisusi laovarude omamisel," lisas Niils.

Üleliigse laovaru tasu seadus sätestab, et liigne laovaru arvutatakse 2000.-2003. aasta maikuu esimeste päevade laovarude keskmise väärtuse lahutamisel 2004. aasta 1. mai reaalsest laovarust. Keeruline ning ettevõtete kasvu ning arengut mittearvestav seadusesäte.

Balbiino kaebus põhinebki liigsete laovarude arvutamise metoodikal. Balbiino väitel ei saa kõiki ettevõtteid vaadelda ühiste näitajate alusel ning ühises ajaraamis ekspertiisiga kontrollida.

"Ettevõtte hinnangul tuleb võtta arvesse firmade eripärasusi ning ökonoomikat. Balbiino leidis, et kasvavate ettevõtete ja kasvava majanduse puhul ei saa liigse laovaru määramise metoodikaks olla nelja aasta mingi kindla kuupäeva laovaru ning nende varude analüüs," sõnas ASi Balbiino esindaja Ardo Ojasalu kohtus.

Põllumajandusministeeriumi esindaja Ingrid Raidme leidis aga, et liigsete varude määramise metoodika on õigustatud ning selle kohta on ka kohtu lahend ASi Viru Õlu näol. Kohus leidis siis, et laovarude määramise metoodika on õigustatud. Viru Õlu ei kaevanud esimese astme kohtuotsust edasi.

Eile arutas kohus üleliigse laovaru tasu seaduse paragrahvide õiguspärasust, mis sätestavad kõikidele ettevõtetele ühesugused kriteeriumid liigse laovaru arvutamisel.

Kohtunik Hurma Kiviloo leidis, et esmalt tuleb liigsete laovarude puhul saada seaduslik alus riigikohtu lahendi näol ning pärast seda saab jätkata majanduslike ekspertiisidega. Riigikohtu lahendi all peetakse silmas ravimifirma Hadler TL protsessi, mille tulemus peaks tulema 5. oktoobril.

Maksu- ja tolliametilt kommentaare saada ei õnnestunud.

Kohtuistung jätkub 21. novembril.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 16:14
    Otsi:

    Ava täpsem otsing