EPL: Valijameeste kohad Tallinnas võtab Rüütli leer

05. september 2006, 07:49

Tallinlasi esindavad 23. septembril Estonias 10 Arnold Rüütli poolt hääletajat, kui Keskerakonnal õnnestub võtta valimiste protseduurist maksimum.

Pealinna volikogu koguneb neljapäeval erakorralisele istungile, et valida endi seast need mehed ja naised, kes lähevad valimiskogusse Eestile presidenti valima. 1996. aastast pärit reeglid lubavad Tallinnas ainuvõimu nautival Keskerakonnal jätta opositsioon ainsagi valijameheta, kui erakonna liikmed on salajasel hääletusel truud parteidistsipliinile. Pingeid küttev valimiskord annab igale volinikule kümme häält, kirjutab Eesti Päevaleht.

'Fraktsioon kujundab oma seisukoha enne volikogu istungit. Lähtume sellest, et valijad on meile andnud Tallinnas absoluutse enamuse,' lausus keskfraktsiooni esimees Elmar Sepp. Ta ei välistanud ka variante, kus kümne hulka jõuab mõni rahvaliitlane või reformierakondlane.

'Rahvaliidule on oluline, et kõik Tallinna valijamehed oleksid Arnold Rüütli toetajad. Pole määrava tähtsusega, kas nende seas on Erika Salumäe, Maimu Berg või Aivar Kuusmaa,' oli Rahvaliidu teabejuht Agu Uudelepp avameelsem.

Reformierakonna fraktsiooni esimehe Keit Pentuse sõnul oleks igati demokraatlik, kui opositsioon saaks osa kohti endale. 'Loogiline oleks proportsionaalne esindatus. Aga kui vaadata Keskerakonna käitumist ja nende poliitilist kultuuri, siis oleks see ime. Meil tuleb imele loota,' märkis Pentus. Tema sõnul ei saa pärast n-ö KERA lepingut enam Rahvaliitu Tallinnas opositsiooni hulka arvata.

Uudelepa vastuväite kohaselt on demokraatia hoopis see, et valijad andsid Tallinnas võimu Keskerakonnale. 'Antud loogikast lähtudes oleks kõik koalitsioonivalitsuste otsused ebademokraatlikud,' tõrjus ta süüdistusi.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing