Eesti ärikeskkonna tase endine

Lemmi Kann 06. september 2006, 00:00

Eestist ettepoole jäävad lähinaabritest kõik Põhjamaad ja Leedu, kes on oma näitajatega 16. kohal, selgub igal aastal tehtavast raportist "Doing Business 2007".

Peaminister Andrus Ansipi sõnul võib konkurentsitihedas maailmas senise koha säilitamise üle esmapilgul heameelt tunda. "Samas on näha, et meie naaberriik Läti on oma ettevõtluskeskkonda kiiresti parandanud. Uuringu kohaselt on ka Leedu meist ikka tabelis eespool, samuti lähimad naabrid Soome, Rootsi ja Taani. Sellises valguses ei saa praegust olukorda rahuldavaks pidada," teatas peaminister.

Eesti Kaubandus-Tööstuskoja peadirektor Siim Raie peab koha säilitamist eelmise aastaga võrreldes heaks tulemuseks, kui võtta arvesse globaalset riikidevahelist konkurentsi ning paljude riikide pingutusi investeeringute ligimeelitamisel. "Samas peaks eesmärgiks olema nii kõrge koha saavutamine, kui metoodika just lubab," nentis ta.

Uuringu alusel on Eesti ärikeskkonna kõige soodsam tegur maksusüsteem.

Silmet Grupi juhatuse esimees Tiit Vähi hindas Eesti maksupoliitikat edumeelseks. "Ettevõtjate jaoks on Eesti vägagi atraktiivne ning soodustab igati äritegevust. Eesti edasise majandusedu pant on senise maksupoliitika jätkamine, mis võimaldab saada nii tulu kui teha ka investeeringuid," kommenteeris Vähi.

Erinevalt ettevõtjatest oli Ansip kriitilisem ning tõi positiivsete külgede - tulumaksumäära alandamise ja maksuvaba miinimummäära tõstmise kõrval esile asjaolu, et Eesti ettevõtjate maksukoormus on endiselt kõrgem kui näiteks Lätis, Leedus või isegi Soomes.

"Eesti koht tabelis oleks võinud olla kõrgem, kui me oleksime suutnud langetada tulumaksu määra kaks protsenti aastas praeguse ühe protsendi asemel," ütles ta.

Oluline eesmärk on peaministri sõnul ettevõtluskeskkonna täielik liberaliseerimine. Kergemaks võiks teha ka ettevõtte lõpetamise. "Ettevõtete lõpetamine peab muutuma kiiremaks ja võlausaldajatele pankrotimenetluse lõppedes keskmine tagastatav osa peab suurenema," ütles Ansip.

Ärimees Urmas Sõõrumaa oli sama meelt: "Kõige lihtsam on firmat alustada ja peaaegu sama lihtne ka seda hoida. Aga kõige raskem on ettevõtet likvideerida."

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing