Enne aktsiaostu leia vastused küsimustele

Romet Kreek 06. september 2006, 00:00

Ajakiri Fortune koostas investorite jaoks küsimustiku, millele tuleks enne aktsia ostmist vastused leida. Kui te ei viitsi ettevõtteid/aktsiaid uurida, paigutage raha fondi või panustage kasiinos, mitte börsil.

Kuidas teenib ettevõte raha? Kui te ei tea, kuidas ettevõte raha teenib, ei ole te võimeline teadma, kui palju võiks aktsia väärt olla. Näiteks maailma suurim autotootja General Motors teenib kasumit finantseerimisüksusest, kes saab üle poole kasumist kinnisvaralaenudest. Investorid võiksid vaadata rahavoogu äritegevusest - kas see on positiivne või negatiivne ja kas see kasvab või kahaneb.

Kas ettevõte käive on reaalne? Ettevõte võib võtta käibe raamatupidamises arvele oluliselt varem kui tegelikku raha näeb.

Kuidas läheb ettevõttel võrreldes konkurentidega? Tasub vaadata käivet ja seda, kes on konkurentidest madalama kulubaasiga.

Kuidas mõjutab majandus ettevõtte käekäiku? Mõned aktsiad on tsüklilised, mõned mitte - olenedes sellest, kas majandustsükli muutus mõjutab oluliselt ettevõtte majandustegevust. Näiteks tubakakompaniide kasumiteenimisvõimet majanduslangus ei mõjuta. Seevastu sõltuvad paberitootjad tugevalt majandustsüklist.

Mis võib ettevõtet lähiaastatel lüüa? Suurimaks ohuks on sõltuvus vähestest suurtest klientidest. Kui klient loobub ettevõtte teenetest, on käes väga rasked ajad. Ka sõltuvus ühest tootest on ohtlik. Kui ravimitootjal on patent lõppemas ja see on peamine rahateenija, võib ettevõte sattuda suurtesse raskustesse.

Kas ettevõte varjab kulusid? Investor peab vaatama ülikriitiliselt ettevõtte ühekordseid kulutusi ja restruktureerimis-kulusid. Kui need kipuvad korduma, tuleb küsida, kas see pole mitte ettevõttele/tööstusharule iseloomulik kulu.

Kas ettevõte elab oma võimete piirides? Kui ettevõttel on palju intressikandvaid võlgu, võib käibekasvu peatumine või intressitõus vähendada ettevõtte intressimaksevõimet. Selleks jagage pikaajaline võlg kogukapitaliga (võlg pluss omakapital). Kui number ületab 50 protsenti, on väga võimalik, et ettevõte elab üle oma võimete. Lisaks võlale võib ettevõte elada üle võimete ka töötajatele mõeldud optsiooniprogrammidega, mille kuludesse kandmine võib viia ettevõtte kahjumisse.

Kes juhib ettevõtet? Tavainvestor saab hinnata ettevõtte juhatuse esimehe pöördumisi aastaaruandes. Kui ettevõte muudab aruannete põhjal sagedasti strateegiat või süüdistab oma probleemides väliseid faktoreid (konkurents, majanduskeskkond, jahe ilm, odav import), tuleb aktsia suhtes olla ettevaatlik.

Mõned investorid hindavad ettevõtteid nende peakorterite järgi. Kui ettevõte on ehitanud uue peakorteri, on see mõnedele investoritele märgiks, et aeg on aktsiat müüa. Eriti, kui ehitis on saanud arhitektuuriauhinna, seal on suur purskkaev või kopteri maandumisväljak katusel. See näitab, et ettevõttes on liiga palju raha, mida ei taheta aktsionäridele jagada, või kasutab ettevõtte juhtkond raha pigem endale mõnusa keskkonna loomiseks, mitte äri kasvatamiseks.

Kui palju on ettevõte tegelikult väärt? Isegi väga hea ettevõte võib olla halb investeering, kui selle eest makstakse liiga palju. Kui aktsia hind liigub 52 nädala kõrgeima taseme ümber, on tegu investorite lemmikuga - siis ostes on see karjaga kaasajooksmine. Võib-olla oleks pidanud aktsiat ostma nagu trendivastased investorid enne, kui see veel põlatud oli (kukkunud 52 nädala kõrgeimalt tasemelt näiteks 50 protsenti). Praegusel ajal näiteks General Motors ja Ford.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing