Euroopas oodata raskemaid aegu

Romet Kreek 06. september 2006, 00:00

Aktsiad langesid Euroopa börsidel kolme kuu kõrgeimalt tasemelt, kuna kardetakse, et intressitõus hakkab lööma ettevõtete kasumiprognoose.

"Tõeline probleem on see, mis juhtub Euroopa ettevõtete käivetega, kui intressitõus hakkab haiget tegema," ütles Brewin Dolphin Holdingsi direktor Stuart Fraser Bloombergile. "Inimesed ei tohiks olla väga üllatunud, kui kasumiprognoose hakatakse kärpima."

Üks analüütikute ohvriks langenud ettevõte oli Prantsusmaa kosmeetikakompanii L'Oréal. Investeerimispank Morgan Stanley analüütikud alandasid aktsia soovitust. Soovituse alandamise põhjus oli enam kui kummaline - ettevõttel on piiratud potentsiaal kasumiprognoosi tõstmiseks. L'Oréali aktsia hind langes 1,19 protsenti, 78,80 euroni.

Täpselt vastupidisel arvamusel on UBSi analüütikud, kes soovitavad osta madalalt hinnatud Euroopa kasvukompaniide aktsiaid, kellel on kiirem kasumikasv ajal, mil majanduskasv aeglustub. "Kasumikasv muutub haruldasemaks," kirjutas UBSi strateeg Nick Nelson. Tema soovitusnimekirjast leiab L'Oréali.

Isegi kui majanduskasv aeglustub, ei vähenda ilmselt kunded oluliselt kosmeetika tarbimist. Kuna aktsia on suhteliselt kallilt hinnatud, oodatakse ettevõttelt kasvu. Kui kasvutempo alaneb, kaob aktsia atraktiivsus. L'Oréali aktsia hinna/kasumi suhe on 23 ja selle aasta kasumiprognoosil põhinev hinna/kasumi suhe 26,8.

Credit Suisse'i analüütikud alandasid Électricité de France'i aktsiasoovitust. Ettevõtte aktsia hind langes 1,9 protsenti, 42,63 euroni.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing