EPL: Igaüks kingib trahviks 500 krooni

06. september 2006, 07:44

Kuna suurem osa Eestile määratud ligi laovarude trahvist jääb varusid omanud ettevõtetelt tõenäoliselt tagasi saamata, maksavad trahvi maksumaksjad.

Üleliigsete suhkruvarude eest trahvib EL Eestit 700 miljoni krooniga ning parimal juhul saab riik sellest ettevõtjatelt tagasi kolmandiku. Ülejäänu tuleb riigieelarvest – iga Eesti elanik maksab ülekantud tähenduses vähemalt 350 krooni, kirjutab Eesti Päevaleht.

Muude üleliigsete laovarude, sealhulgas näiteks veise-, lamba-, kitse-, kodulinnuliha, lõssi-, piima- ja koorepulbri, piimarasvavõiete, riisi, tatra, apelsini- ja õunamahla jm eest ootab Eestit ligi 300 miljoni kroonine trahv, millest parimal juhul 90 miljonit maksavad ettevõtjad. Ülejäänu tuleb riigieelarvest – iga Eesti elanik maksab vähemalt 150 krooni.

Maksu- ja tolliamet on väljastanud 39 ettevõttele maksuteateid liigsete laovarude (v.a suhkur) kohta, nõudes kokku 90 miljonit krooni, millest on tasutud napilt 10 miljonit.

Põllumajandusministeeriumi asekantsler Andres Oopkaup ei nõustunud väitega, et riik kingib ettevõtjatele maksumaksjate raha. 'Riigiametnikuna ei tahaks sellega nõustuda, aga mine tea. Mul on seda raske ümber lükata,' ütles ta. Töö käib Oopkauba sõnul siiski selle nimel, et ettevõtjatelt sisse nõutav summa oleks sama suur kui Euroopa Komisjoni nõutav summa. 'Eesmärk on viia riigi vastu esitatav nõue ettevõtjateni, kes on selle nõude põhjustanud,' ütles Oopkaup.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing