Eesti peab täpsustama euroraha jagamise kavasid

07. september 2006, 11:26

Euroopa Komisjoni märkustele tuginedes kirjutatakse täpsemaks rakenduskavad aastatel 2007-2013 Eestile eraldatava 53,2 mld krooni struktuurivahendite jagamiseks

Samas ütles majandusministeeriumi majanduspoliitika talituse peaspetsialist Silver Tammik oma usutluses Äripäevale meelde, et struktuurivahendeid kasutades ei saa lahendada kõiki tõstatatud probleeme. ”Sageli on lahendus olemas, kuid ei peitu rakenduskavades, vaid näiteks puhtalt riigieelarvelistes tegevustes või hoopis töö mõningases ümberkorraldamises,” ütles ta.

Intervjuu Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi majanduspoliitika talituse peaspetsialist Silver Tammikuga.

<b>Mis seisus rakenduskava arutelu hetkel on?</b>
21. augustil lõppes rakenduskavade avalikustamise voor. Selle tulemusena laekunud märkused on koondatud ja hetkel töö nendega käib. Vastuseid ja küsimusi täpsustatakse veel järgmise paari nädala jooksul. Eelmisel nädalal toimus esmane rakenduskavade arutelu Euroopa Komisjoniga, samuti on valmimas keskkonnamõjude hindajate ja eelhindamise läbiviijate esmased kommentaarid.

<b>Mille üle on Euroopa Komisjoniga mitteametlikud kokkulepped juba saavutatud?</b>
Sisulisest kokkulepetest Euroopa Komisjoniga on veel vara rääkida. Siiamaani on mõlemad pooled olnud huvitatud arvamuste vahetamisest võimalikult varases faasis, mis viiks hiljem ametlike läbirääkimiste juures parema teineteisemõistmiseni ja kokkuleppeni.

<b>Mida on Euroopa Komisjon ette heitnud ja mis põhjusel? Kuidas need arutelud võiksid laheneda?</b>
Euroopa Komisjon märkused on olnud nii üldised kui sektorspetsiifilised. Üldiselt valmistab Euroopa Komisjonile muret valdkondadevaheline koordineerimine ning seosed Lissaboni strateegiaga, mille osas oleme kavandanud rakenduskavasid täpsemaks kirjutada. Sellest tulenevalt võiksime Komisjoni hinnangul analüüsida oma rahastamisplaane ja teha sinna vastavalt korrektuure.
Spetsiifilistest probleemidest ja nende lahendusest saame rääkida siis, kui Euroopa Komisjon oma positsioonid avaldab ja oleme saanud need põhjalikult läbi töötada.

<b>Kui palju võetakse arvesse kommenteerimise voorus saabunud ettepanekuid?</b>
Kommenteerimise voorus saabunud ettepanekud töötatakse kõik läbi, nende mittearvestamisel arutatakse tõstatatud probleeme ka partneritega ning üritatakse jõuda lahenduse osas ühisele arusaamisele. Tuleb meeles pidada, et struktuurivahendeid kasutades ei saa lahendada kõiki tõstatatud probleeme – sageli on lahendus olemas, kuid ei peitu rakenduskavades (vaid näiteks puhtalt riigieelarvelistes tegevustes või hoopis töö mõningases ümberkorraldamises).

<b>Millal peaksid rakenduskavad n-ö valmis saama?</b>
Sihiks on, et Eesti esitab Euroopa Komisjonile ametlikult strateegia ja rakenduskavad detsembri lõpuks. Seejärel peaks Euroopa Komisjon 2007. aasta esimeses pooles jõudma rakenduskavade heakskiitmiseni.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing