Automüük purustab mulluse tulemuse

Villy Paimets 08. september 2006, 00:00

Tänavu augustis kasvas autode müük eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 59 protsenti. Kokku on selle aasta kaheksa kuuga müüdud 16 912 autot.

Populaarseim automark on endiselt Toyota, mida müüdi 377 tükki. Enam levinud sõiduautodest kasvas aga kõige rohkem uute Chevrolet'de ostjate arv - omaniku leidis 75 autot, mis on 582 protsenti enam kui mullu augustis.

Toyotasid müüva Amserv Grupi üks omanikest Raivo Kütt ütles, et on suure müügiarvuga harjunud. "Täiesti tavapärane kuu, polnud seal ühtki suurt hanget ega midagi." Küti sõnul müüs Amserv Grupp, kes müüb peale Toyota veel Lexuse, Opeli ja Chevrolet' logo kandvaid sõidukeid, kogu Baltimaades augustis kokku 650 uhiuut autot, sealhulgas General Motorsi tooted.

Ka teise Toyotade esindaja, ELKE Auto müügidirektor Valdik Uski kinnitas, et august oli hea kuu, kuid ühtki suurt hanget sellesse aega ei jäänud. "See on kogu Eesti diilerite hea töö tulemus," ütles Uski, kes küll arvas, et tõusutrend ei jätku. "Ka maikuu oli meil väga hea, müüsime 201 autot, augustis siis nüüd 186 Toyotat ja Lexust. Need on sellised numbrid, mida on väga raske ühel diileril ületada," ütles Uski.

Tallinnas, Tartus ja Pärnus Hondasid müüva OÜ Catwees tegevjuht ja juhatuse liige Ilmar Tennokese oli augusti tulemuse üle ülirõõmus. "Uskumatult hea kuu, tavaliselt on august selline vaikne kuu, aga seekord müüsime 99 autot," rõõmustas Tennokese. Ta lisas, et ka neil ei olnud augustis ühtki suurt hanget: "Kõik on üksikmüük."

Tennokese, kes plaanis möödunud kuul müüa 70-80 autot, kartis aga samuti, et tõusutrend ei jätku. "Tahaks loota, aga ei usu hästi," ütles ta ning põhjendas, et september on automüüjail tavaliselt umbes sama vaikne kuu nagu jaanuar - lapsed lähevad kooli ning see nõuab kulutusi.

Seate ja Suzukisid müüva ASi Topauto müügidirektor Erkki Ots ootab peagi müügi kasvu veel veerandi võrra, sest tulemas on uued mudelid. "Tahame Seati turuosa tuleval aastal kasvatada kolme protsendini," ütles Ots. "Müük kasvab, kuna hinnad ei tõuse."

Tema sõnul oleks ka Suzukisid võinud oluliselt rohkem müüa, kuid tarneraskused venitasid ootejärjekorrad pikaks.

"Vaatamata müügi tõusule ei istu me kuskil palmi all. Kogu aeg käib võitlus, et saada õiget värvi autosid õigeks ajaks kätte. See on üsna raske," kommenteeris Ots.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing