Põllumajandustoetuste kiiruse järjekorras jagamine lõpetatakse

Kristina Traks 08. september 2006, 00:00

Põllumajandusminister Ester Tuiksoo lubas põllumajanduse registrite ja informatsiooni ameti (PRIA) jagatavate toetuste jagamise korda muuta juba 2004. aasta sügisel. Nimelt tekitas toetuste jagamise kord "kes ees, see mees" olukorra, kus rahataotlejad seisid lausa öö läbi PRIA ukse taga järjekorras, et hommikul oma rahasoov esimeste hulgas üle anda, kuna rahataotlusi rahuldati nende saabumise järjekorras.

Maapiirkonna majandustegevuse mitmekesistamise toetuse sihtgrupiks on põllumajandustootjad ja muud ettevõtjad.

Määruse muudatuse kohaselt minnakse toetuse andmisel toetuse esitamise järjekorra põhimõttelt taotluste hindamise põhimõttele. Selleks hinnatakse taotleja eelnevat ettevõtlustegevust, projekti vastavust meetme eesmärkidele ning mõju maapiirkonna üldolukorrale. Tulemuste alusel koostatakse paremusjärjestus. Muudatusega vähendatakse ka maksimaalset toetuse summat ning kitsendatakse toetatavate tegevuste nimekirja.

Toetuse eesmärk on maaelanike tööhõive ja sissetulekute suurendamine maaettevõtluse arendamise kaudu.

Põllumajandusminister Ester Tuiksoo sõnul näitab senine kogemus meetmega 3.3, et hoolimata maaelanike madalamast ettevõtlusaktiivsusest on ettevõtlus maal elujõuline. "Majandustegevuse mitmekesistamisel maapiirkonnas on oluline roll, luues maapiirkondadesse täiendavaid tööhõivevõimalusi ning aidates seeläbi kaasa ka elukvaliteedi paranemisele maapiirkonnas. Inimeste ettevõtlikkusest annab tunnistust ka meetme esimene taotlusvoor, mis suurest nõudlusest tulenevalt tuli eelarve nappuse tõttu katkestada," sõnas Tuiksoo.

EL jagab sellel aastal maapiirkonna majandustegevuse mitmekesistamise toetustena välja 57 miljonit krooni. Meedet finantseeritakse Euroopa Põllumajanduse Arendus- ja Tagatisfondist (EAGGF).

Eelmisel taotlusperioodil 2004. aastal esitati meetme raames kokku 103 taotlust toetussummas 107,3 miljonit krooni, millest kiideti heaks 76 taotlust toetussummas 78,6 miljonit krooni. Toetuse taotlusvooru plaanib PRIA avada septembri lõpus. Taotluste vastuvõtu täpse kuupäeva annab PRIA teada lähiajal.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing