Rahvusooper kutsub juubelifestivalile

Kersti Inno 08. september 2006, 00:00

Rahvusooper Estonia kutsub juubelifestivalile "Estonia - 100", mis kestab 24. septembrini.

Sellesse ajavahemikku jäävad teatri mängukavas olevad parimad etendused nii maailmaklassikast kui ka Eesti algupärandist, pidulik galakontsert ja A. H. Tammsaare draama "Juudit" etendused meeldetuletusena tänasele eestlasele, et Estonia alustas 100 aastat tagasi sõnateatrina.

Festivali ajal toimub Adamson-Ericu Muuseumis näituse "Kavandist kostüümini" ja Eesti Rahvusraamatukogus Estonia lavastuste plakatite näituse avamine. Trükist tulevad teatri ajalukku vaatavad raamatud "Estonia esimene sajand" ja "Sajand Estonia muusikalavastusi kavalehtedel" ning postkaardikogumik. Ilmunud on ka juubelimark ja juubelimünt ning kaupluselettidele jõudnud Estonia šokolaadikarp Kalevilt.

5. septembril esitleti Estonia teatri Sinises saalis 11-le CD-le talletatud teatrilugu helides - kogumikku "Estonia - 100", mis tutvustab Estonia lauluteatri möödunud aegade väljapaistvaid loovisiksusi. Selles harukordses antoloogias on üle 200 salvestise nii ooperitest, operettidest kui ka muusikalidest alates 1930. aastatest. Eesti Raadio ja eraarhiividest pärinevad salvestised valis ja restaureeris Jüri Kruus.

Juubelipidustused kulmineeruvad 16. septembril, mil täitub täpselt sajand professionaalse Estonia teatri asutamisest.

Galaetenduse kolmeosaline programm pakub läbilõiget kolmest muusikateatri žanrist - ooperist, balletist ning operetist. Dirigeerivad Arvo Volmer, Jüri Alperten, Aivo Välja, Neeme Järvi ja Eri Klas.

Osalised on nimetanud kontserdi tööpealkirjaks "Järgmisesse sajandisse minek" - see iseloomustabki kõige paremini kontserdi telge, mis on tulevikku vaatav.

Galaetenduse esimeses osas "Ooperissimo!" kõlavad katkendid, valdavalt ansamblid armastatumatest ooperitest teatri juhtivate solistide, ooperikoori ja sümfooniaorkestri esituses.

Lavastaja Neeme Kuninga sõnul on valik tehtud tõeliselt heast ja kvaliteetsest ooperimuusikast, mille hulgas on evergreen'e ja tuntud numbreid nagu Hertsogi lauluke "Rigolettost" või triumfimarss "Aidast", aga ka muusikat teostest, mis ei ole Estonia laval olnud - näiteks üks imekaunis duett Bizet "Pärlipüüdjatest". "Pettuma peavad need, kes arvavad, et see on galakontsert, kus laval on mees frakis ja naine õhtutualetis laulmas Prantsuse kardina ees. Laulab, saab lilled, kummardab ja läheb ära - sellist galakontserti ei tule. Lavastuslikult on see galaetendus, kus lauljad, kehastades tegelasi ooperitest, kehastavad samal ajal ka iseendid kui lauljaid nii hääletüübilt kui ka teatud ooperlikke arhetüüpe," tutvustab Neeme Kuningas üritust. "Laval on terve galerii ooperi tüpaažidest, ooperiolevused, omamoodi ooperifantoomid, kes elavad sellel laval, kes armastavad ja väärtustavad lava ning aeg-ajalt elustuvad, tuues kuuldavale kaunist muusikat," lubab ta.

Galaetenduse teises osas saab näha teatri balletitrupi erinevaid külgi ja erinevaid koreograafilisi püüdlusi: Tiit Härmi koreograafiaga "Boléro" Raveli kuulsale muusikale ja klassikast IV vaatust balletist "Luikede järv", külaliskoreograafilt Mauro Bigonzettilt tänavastseeni balletist "Coppélia".

Õhtu kolmandas osas, pealkirjaga "Elurõõm", saab nautida head meelelahutust operetimaailmas. Kõlavad igihaljad meloodiad tuntud operettidest "Lõbus lesk", "Nahkhiir" jt. Koos teatri tänaste noorte solistidega on laval ka läbi aastakümnete säranud tähed.

Galaetenduse I osa on eetris ETVs 16. septembril kell 20, II osa 17. septembril kell 13.25 ja III osa 16. septembril kell 21.35. Galaetenduse kannab üle ka Klassikaraadio.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 09:41
    Otsi:

    Ava täpsem otsing