BLRT: tööviisa sisseseadmine oleks õige mõte

Liis Kängsepp 08. september 2006, 14:44

Balti Laevaremonditehase personalidirektori Heinart Puhkimi sõnul on tööviisa mujal maailmas levinud ning selle sisseseadmine Eestis oleks väga õige mõte.

„See praegune lühiajaliste töötajate registreerimise süsteem ei taha hästi töötada – võtab kole kaua aega ja kogu protseduur on teoreetikute tehtud,” sõnas Puhkim. „Tamkivil on absoluutselt õigus, aga sõna turist hirmutab ära. Näiteks kui turismifirma hakkab tööjõudu tooma, siis on jama.”

Skype’i operatsioonide juht Sten Tamkivi kirjutas tänases Äripäevas, et ajude sissevooluks peaks Eesti looma tööturisti viisa, mis lubaks riiki õige motivatsiooni ja oskusega inimesi ning aitaks nõnda leevendada tööjõupuudust. Puhkim pakkus, et sõna „turist” asemel võiks kasutada näiteks „töörännet”.

„Meil on seda tööviisat juba mitu aastat vaja,” tunnistas Puhkim, kelle sõnul tekitavad poliitikud teema ümber infomüra ning seovad võõrtööjõu kasutamise migratsiooniga, mis pole aga õige, kuna Balti Laevaremonditehases (BLRT) lühiajalise tööloaga palgal olnud inimesed on kõik koju tagasi läinud. „Nii kui meie sellest temaatikast räägime, hakatakse kohe rääkima, kuidas migratsioon on halb asi ja mis ta Saksamaal on kaasa toonud, aga see on hoopis teine temaatika.”

BLRTs töötab täna umbes 150 võõrtöölist kolmandatest riikidest ning neist ükski ei kavatse Eestisse elama jääda, vaid plaanib varsti koju tagasi sõita. Puhkimi hinnangul toetaks sellistele inimestele tööviisa sisseseadmine Eesti konkurentsivõimet ja majanduskasvu. „See tähendab, et meie konkurentsivõime väheneb,” vastas Puhkim küsimusele, mis saab siis, kui tööviisat siiski sisse ei seata. „Jätkub majanduse edendamine sisetarbimise kasvu najal. Milleni see võib viia, pole enam minu asi arutleda.”

Puhkim tõi heaks näiteks Portugali ja Ukraina vahel sõlmitud tööjõu vaba liikumise lepingu. „See töötab väga võimsalt, kõik on tehtud lihtsamaks. Portugal on Lissaboni strateegia endale väga üheselt lahti mõtestatud ja neil on konkreetne tegevusplaan,” rääkis Puhkim. „Meie jaoks on ta niisugune abstraktne asi – väga hea on rääkida ja siis öelda, et see on kusagil mujal välja mõeldud.”

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing