Oleme olnud sabassörkijad

Romet Kreek 11. september 2006, 00:00

Aastaga on Tallinna börs tõusnud neljapäevase seisuga 1,2 protsenti. Lätlastel ja leedulastel on põhjust kadestada - nende börsid langesid 9,8 ja 14,4 protsenti.

Slovakkia aktsiaturg langes 1,6 protsenti, Ungari 2,7 protsenti. Tšehhi börs tõusis 1,4 protsenti. Seevastu tõusis Poola aktsiaturg kümme protsenti. Ukraina börs kerkis 9,7 protsenti.

Bulgaaria börs tõusis 14,4 protsenti, Rumeenia 21,6 protsenti ning Serbia ja Montenegro 24,3%. Venemaa aktsiaturg tõusis 31,3%. Seekord pole Venemaa börs parim - parimaks osutus Horvaatia börs, mis tõusis europõhiselt 61,5%.

Nagu näha, pole Balti börsid ega ka traditsioonilised Kesk- ja Ida-Euroopa börsid Tšehhi, Ungari ja Slovakkia soosingus olnud - jättes kõrvale Poola. Investorid on otsinud uusi jahimaid - laiendades oma rahapaigutusi Euroopa Liitu mittekuuluvatesse riikidesse.

Kui USA majandus jahtub, võib see panna välisinvestoreid veelgi raha "riskantsetelt" Kesk- ja Ida-Euroopa turgudelt välja tõmbama. Kuid kui USA jahtumine tõmbab endaga kaasa ka muu maailma, sealhulgas Lääne-Euroopa, võib Kesk-ja Ida-Euroopale avaneda võimalus. Kui viie aasta eest lennutasid terroristid lennukid New Yorgis pilvelõhkujatesse, oli USA majandus juba tuure maha võtmas. Meilgi kardeti, et nõudlus Lääne-Euroopas ja Skandinaavias võivad saada USAst löögi. See oleks võinud vähendada ka nõudlust Kesk-ja Ida-Euroopa, sealhulgas Eesti ettevõtete toodangu järele.

Paraku läks vastupidi - Skandinaavia ja Lääne-Euroopa ettevõtted hakkasid tegevust ümber korraldama, tuues tootmist üha enam üle madalama kuludebaasiga Kesk-ja Ida-Euroopasse. Päris üks-ühele ei saa aga ajaloost võrdlusi tuua - oli toona ju peaaegu käes liitumisaeg Euroopa Liiduga. Seetõttu olid ootusedki kõrged. Nüüd peaksid samad riigid seadma samme eurole üleminekuks, kuid selles vallas valitseb pigem pettumus. Riigid lükkavad üha eurole üleminekut edasi - valdav põhjus on liiga kõrge inflatsioon. Vaid Sloveenia suutis täita eurole ülemineku osas talle pandud ootused.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 16:15
    Otsi:

    Ava täpsem otsing