EPL: Töötajate tasustamine muutub üha keerulisemaks

Mariliis Pinn 11. september 2006, 09:03

Palgaküsimused muutuvad praeguses majandusolukorras järjest olulisemaks.

Eesti praegune olukord, kus töövõtja dikteerib mängureegleid ja -tempot, on tõstnud palgateema nii tööandjate kui ka töövõtjate huviorbiiti. Ühel päeval oli ajakirjanduses mitu palgateemalist artiklit pealkirjadega: “AÜ nõuab üle 4000-kroonist alampalka”, “Enim töövaidlusi seotud palgaarvestusega”, “Tippjuhtide palga avaldamine annab konkurendile kaardid kätte”, “Tippjuhtide palk tekitab vaidlusi” (Prantsusmaa näide) kirjutas Eesti Päevaleht.

Ettevõtted tunnevad tugevat survet. Tööjõu vaba liikumine Euroopa Liidus toob teatud sektorites kaasa palgatõstmise surve. Töövõtjate lojaalsus ja ühes ettevõttes töötamise aeg väheneb. Liikujad arvavad, et küsida võib kõike.

Juhtide peaülesanne on välja mõelda viise, kuidas leida ja hoida häid inimesi. Töötajatele tehtavad investeeringud peaksid teenima nii tööandjate kui ka töötajate huve, ent samas olema ka kuluefektiivsed. Seni oleme me oma töötajatele maksnud lähtudes printsiibist: nii vähe kui võimalik ja nii palju kui hädavajalik. Kas poleks aeg hakata suhtuma ka palgamaksmisse kui investeeringusse? On üsna selge, et vanaviisi jätkates jääme ühel hetkel ikkagi hätta. Palgateemad lähevad järjest keerulisemaks. Odav tööjõud liigub Eestist välja. Spetsialistitöö puhul aga muutuvad palgad järjest individuaalsemaks.

Statistika ütleb, et Eesti kuupalk kasvab praegu rekordilise kiirusega: keskmine palk on 15% kõrgem kui aasta tagasi. Tegemist on viimase kaheksa aasta suurima tõusuga. Kalapüügis ulatub palgakasv koguni 43,4%-ni!

Rahandusministri hinnangul tõuseb keskmine palk järgmisel aastal 10 000 kroonini. IMF manitseb seetõttu Eesti ettevõtteid, hoiatab kõrgema inflatsiooni eest ning ennustab raskusi euro tulekul. Ehk peitub neis hoiatustes iva? Saksamaal ja Rootsis tõuseb keskmine palk aastas vaid 3%.

Tööandjad peavad tegelema oma ettevõttes tasustamise teemaga veelgi süsteemsemalt ja avatumalt. Vaja on leida vastused dilemmadele:

•• töö väärtus vs töötaja väärtus

•• palkade konkurentsivõime tööjõuturul vs organisatsioonisisene õiglus

•• palgatõus vs panus

•• raha ”laialijagamine” vs käitumise mõjutamine

•• stabiilne vs muutuv keskkond

•• süsteem vs paindlikkus

Mida arvavad neist dilemmadest majandus- ja palgaana-lüütikud, saame teada PalgaPäeval.

“PalgaPäev 2006. Kogu tõde tasustamisest” toimub 20. septembril Tallinnas. Kõneks tuleb värskeim palgainfo, eri sektorite eripära, tööjõu olemasolu ja liikuvus, parim tasustamispraktika, sagedasemad tasustamisvead.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing