Väikearendused toovad kopsakat kasumit

Anne Oja 12. september 2006, 00:00

Kasiinoärimeestele Armin Karule ning Jaan Korpusovile kuuluv HansaKinnisvara teenis mullu omanikele üle 70 miljoni krooni kasumit. Firma müüs eelmisel aastal kortereid Tallinnasse Koidu tänavale ehitatud majja.

Armin Karu ütles eile, et kuulub HansaKinnisvara omanikeringi talle ja Jaan Korpusovile kuuluva osaühingu kaudu, kuid sügavuti pole ta HansaKinnisvara tegemistega kursis. "Kuna HansaKinnisvara on kogu kasumi reinvesteerinud, siis loodan põhilist tulu just firmaväärtuse kasvust," lisas ta.

"Koidu 20 kasum jäi kümne miljoni krooni piirimaile, see kajastub alles 2006. aasta kasumiaruandes," selgitas juhatuse liige Karin Mägi. "Järgnevalt kolmelt aastalt ootame väga häid tulemusi, HansaKinnisvaral on Tallinna kesklinnas pooleli mitu ülihea asukohaga kinnisvaraprojekti."

Samuti tegutses enam kui sajaprotsendise rentaablusega Tallinna Kaubamaja suuromaniku Andres Järvingu ja endise lennuameti peadirektori Toomas Petersoni osalusega Süda Maja, mis arendas ja müüs korterelamut Tallinnas Uue Maailma tänaval, jätkates samal ajal viimaste korterite müüki firmale nime andnud majas.

Firma omanikeringi kuuluv Veiko Murruste ootab sellelt aastalt vähemalt samasugust käibe ja kasumi kasvu, mis möödunud aasta tõi.

Priisle tee 1b kortermaja kohta sõnas Murruste: "Kunagi pole müük liiga kerge olnud, ootame, et miinusesse ei jääks." Naabermaja Priisle tee 1a arendajal Glasmiril pole müügiga läinud kõige libedamini. Juba valminud uuselamus on veel müümata ligikaudu 30 korterit.

Kunagisele Thulema müügijuhile Marek Antoniakile kuuluv Artig KV müüs eksklusiivseid kortereid Tabasalu pangal ning esimesi kodusid Hansuõue elurajooni.

Antoniak ise hindas mullust käibe ja kasumi hüppelist kasvu tubli töö tulemuseks.

"Teeme ja müüme, meil pole aega midagi ümber hinnata," kommenteeris Antoniak, kuuldes, et osal firmadel tuli kasumihüpe kinnisvara ümberhindamisest.

Lisaks omanikule müüb Artigi uuselamu kortereid praegu kolm firma palgal olevat maaklerit.

"Eelmine aasta oli väga hea," kinnitas koos Pennu asutaja Alo Koobiga kinnisvaraäri ajav Kalle Elster. Trend Capitali majandustulemuste kohta ütles ta: "Jäime rahule. Eelmine aasta oli ja võib-olla ka tänavune aasta on ettevalmistus suurema projekti käivitamiseks."

Elster ei osanud samas öelda, kas väikeste kinnisvaraarendajate edu on tavapärane. "Tegeleme oma reaga ja tausta me ei jälgi," sõnas ta. Elsteri hinnangul jätkub mullune tõusutrend teatud mõttes tänavugi ning turu jahenemine neid ei mõjuta.

"Meil on pikaajalised koostööpartnerid ja me ei tegele spekuleerimisega," rääkis Elster. Väike arendusfirma välismaale minna ei plaani, Elsteri sõnul on neil Tallinnaski küllalt tegemist.

"Kust teil on andmed, et meil hästi läks?" päris Eesti rikkaimate meeste hulka kuuluvate Toomas Tamme ja Raivo Tamme kinnisvaraarendust juhtiv Marko Süld.

"Me oleme nii väiksed, et meil ei ole midagi öelda. Vaadake Koger & Partnerite, Merko ja Skanska tulemusi, kirjutage neist," ütles Süld Euro Kinnisvaraarenduse kohta. Tulevikust rääkis mees napilt: "Sellelt aastalt ootame head ilma, et ehitada saaks."

Antoniak rääkis selle aasta kohta, et on oodata rahulikku kasvu. "Arvan, et kasumlikkus säilib," avaldas ta lootust. Samas on tänavu ehituslube välja antud vähem kui mullu, mis võib Antoniaki hinnangul tuleneda maatükke omavate arendajate rohkusest ning ehitajate nappusest.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 16:15

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing