Börsikommentaar: Kas Sakus on juhtimiskriis?

12. september 2006, 09:43

Tundub, et pärast Cardo Remmeli lahkumist Saku Õlletehase juhi kohalt möödunud aasta jaanuaris vaevleb ettevõte juhtimiskriisis.

Küsimus pole ainult selles, et vähem kui kahe aastaga on tänasest ametisse asuv Piotr Smaga teine juht ning mitu kuud pidi riigi juhtiv õlletehas läbi ajama juhi kohusetäitjaga. Murelikuks teeb pigem see, et kumbki juht ei ole välja kasvanud ettevõtte seest.

Tuli ju Cardo Remmeli asemel õlletehase juhiks asunud Jaak Uus väljastpoolt ning sama on tänasest juhi kohale asunud Ireneusz Piotr Smagaga. Lisaks sellele lahkus möödunud aasta oktoobris Saku Õlletehase finantsjuhi kohalt Tarmo Lehtmets.

Mina olen veendunud, et jätkusuutlik ettevõte peab olema suuteline tippjuhte kasvatama ettevõtte seest. Nii suudetakse hoida firma väärtusi ja järjepidevust. Muidugi, aeg-ajalt on vaja ka tuua uus juht väljapoolt ning seda eriti siis, kui ettevõte on kriisis, sisemised ressursid on ammendunud ning vaja on uusi ideid. Nii juhtus näiteks möödunud nädalal USA suuruselt teise autotootja Ford Motoriga, mille tegevjuhiks sai Alan Mulally Boeingust.

Aga Saku Õlletehasel ei tohiks pealtnäha erilisi probleeme olla. Teise kvartali maksude eelne kasum kasvas 43 protsendi ja käive 15,5 protsendi võrra. Ka aktsia hind on viimastel kuudel kerkinud korralikult ning dividenditootlikkus on soliidne. Aga võib olla on ettevõtte edu tingitud vaid välisteguritest ehk kuumast suvest ning ülikiirest majanduskasvust ning nende tingimuste halvenedes on ettevõtte majandustulemused hoopis teised.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing