Pärnu PM: Kihnu endine vallavanem eitas pistise võtmist

12. september 2006, 08:16

Eile Pärnu maakohtus alanud kohtuistungil Kihnu eksvallavanema Johannes Lease pistisevõtmise süüasjas eitas Leas süüd.

Küll aga tunnistasid end pistiseandmises süüdi ülejäänud kohtualused Taivo Luik, Merle Orav ja Globetrotteni esindaja, kirjutab Pärnu Postimees.

Pärast seda, kui prokurör Helga Aadamsoo oli süüdistusakti ette lugenud, küsis kohtunik Teet Olvik, kas süüdistus on neile arusaadav. Leas kinnitas, et süüdistus on arusaadav, kuid süüdi ta ennast ei tunnista.

Taivo Luik, kes süüdistuse kohaselt Leasele 7. juunil 45 000 krooni ja 5. juulil 85 000 krooni andis, tunnistas end süüdi. Niisamuti võttis süü omaks Globetrotteni tollane osanik ja raamatupidaja Merle Orav, kelle süü seisneb pistiseandmisele kaasa aitamises.

7. juunil võttis Orav, kel oli ainsana õigus firma pangakontot kasutada, Ühispanga rahaautomaadist Pärnu Härma kaubahoovis 45 000 krooni ja andis raha Luigele, kes selle pool tundi hiljem parklas omakorda Leasele loovutas.

Teisel korral võttis Orav raha välja Ühispanga kontorist Kaubamajakas ja andis selle Luigele. Luik ütles Oravale, et sõidab Leasega kokku saama. Mehed kohtusid Ehitajate teel pärast Papiniidu silda, kus Leas Luigelt 85 000 krooni sai. Kohe pärast seda pidas politsei nad kuriteos kahtlustatavana kinni.

Seda, et firma on seadusega pahuksisse läinud, möönis kohtus ka Globetrotteni esindaja Janos Grünthal. Nimelt on pistiseandmise süüdistuses kohtu all ka juriidiline isik, firmat ootab süüdi mõistmisel rahaline karistus.

Vaatamata sellele, et Leas pärast möödunudsügisesi valimisi enam vallavanem pole, selgus kohtus, et tema mõjuvõim saarel pole kuhugi kadunud. Enamik tunnistajaid, kes eeluurimisel oli rääkinud, mida nad teavad valla otsusest anda remonditööd sadamas ja muuseumis Globetrottenile, väitis kohtus enamasti, et möödunud aastal toimunu on neil meelest läinud.

Kohtuistung jätkub täna kahe tunnistaja kuulamisega.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing