Loomariigi majesteedid

Aleksei Turovski 13. september 2006, 00:00

Kuningtiiger, kuningkobra, keiserpingviin, kuningkondor, kroonkurg, kuningpüüton, lõvi - loomade kuningas, kotkas - lindude kuningas. Inimene peab ülimaks võimukandjaks olendit, kes on märkimisväärselt kiskjalik, võimsalt relvastatud ja ähvardavalt ilmekas. Kuninga nimetusele võib pretendeerida keegi, kes on kõige suurem omasuguste seas (keiserpingviin teiste pingviinide seas) või kes kannab oma kehapikkust rõhutavaid erilisi märke (kroonkurg, kroontuvi jt).

Demokraatlikus ühiskonnas üles kasvanud zooloog ei paneks uuele väga uhke välimuse ja vapustavate võimetega liigile nimeks ei kuningpärdik ega isegi presidentnahkhiir. N-ö kuningloomad said tituleeritud peamiselt kuninganna Victoria ajastul, Briti monarhia arengu tippjärgul. Kuid vaatame mõnda nendest liikidest uuriva pilguga ja püüame aru saada, millised konkreetse loomaliigi tunnusmärgid avaldavad inimesele sedalaadi muljet, et tal tekib soov tituleerida liiki ülima võimukandja nimega.

Võtame ette lõvi. Lõvid olid Aafrikas, Lääne- ja Kesk-Aasias ning Kesk- ja Lõuna-Hiinaski veel 18. sajandil üsna laialt levinud. Lõvi on ainus täielikult ühiskondlik kaslane ning tiigrist suuruselt järgmine kaslane, kelle eelistatud saakloomadeks on väga suured imetajad, nagu antiloobid, suured veislased, isegi noored elevandid. Domineeriv isalõvi on lõvikarja territoriaalsete valduste kaitsja ning ainus isane, kellel on karjas seksuaalsed õigused ja kes täidab oma seksuaalseid kohustusi, mis ei ole kergete killast. Iga autoriteetne emalõvi, kellel omakorda on seksuaalseid õigusi, paaritub domineeriva isasega astronoomilise täpsusega iga 20 minuti tagant ning lõvikuningas ei saa kuninganna pakkumisest keelduda. See võib kesta kaks kuni kolm nädalat järjest. Vana-Egiptuse mütoloogias olid emalõvipealistel jumalannadel Sahmetil ning Tefnutil ja isalõvipealisel jumalusel Mahesel väga erinevad rollid ja võimed. Kui Sahmet oli sõja, verevalamise ja tapvate epideemiate valitseja, siis isalõvi märke kandvad tegelased olid eelkõige võimukandmise ja -pärandamise, dünastia põhimõtete sümbolid. Ja nii polnud mitte ainult Vana-Egiptuses, vaid ka Indias, Iraanis ja Lähis-Idas, hiljem Euroopaski.

Ülima võimu loomsete sümbolite seas on lõviga vähemalt sama tähtis ka kotkas: suurim ja ilmekaim päevane röövlind, kõige kõrgemal, ka sõna otseses mõttes, maailma kontrolliv lind. Ülivõimas lendaja, vastupandamatu haardega jahimees, kes pesitseb kõrgemal, kui ükski surelik suudaks eales püüelda; hoolitsedes oma järglaste eest aastaid, valmistades neid ette võimu ülevõtmiseks.

Kuningloomad avaldavad oma välimuse ja käitumisega muljet, mis seostub inimese ettekujutusega võimu kandmise ja edastamise märkidest. Reaalsetel loomaliikidel on aga oma sotsiaalne struktuur ja omad nõudmised domineerivatele isenditele, mida pole sugugi vähe. Kas näiteks Teie tahaksite meie ajal olla kuningas või kuninganna?

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 10:19
    Otsi:

    Ava täpsem otsing