Saku uus juht otsib uut juhti

Lauri Matsulevitsh 13. september 2006, 00:00

Saku Õlletehase uuele poolakast juhile Ireneusz Piotr Smagale on muuseas tehtud ülesandeks kasvatada järgmine Saku juht mõnest kohalikust firma juhtivtöötajast. Seda kinnitasid nii nõukogu liikmed kui ka mees ise.

Saku Õlletehase väikeaktsionär, Balti Elektrijaama juhataja Aksel Ers ennast juhtivahetustest häirida ei lase. "Arvan, et juhtide sagedane vahetumine ei kajastu küll kuidagi ettevõtte finantsnäitajates või aktsia hinnas," oli ta kindel.

Aktsiaid ostis Ers viis aastat tagasi, eesmärgiks oli saada korralikke dividende. "Kindlasti pole plaanis müüa - firmal on lai toodete spekter, olen dividendidega ka rahul," kiitis ta. Mis puutub poolakast firmajuhti, siis leidis Ers, et kindlasti läheb see korda nii aktsionärile kui ka õlletarbijale. "Eestlased eelistavad kodumaist õlut, mis oleks toodetud ka kodumaise juhi all," sõnas ta. See, et firmade juhtkonnad on muutunud rahvusvaheliseks, on tema hinnangul globaliseerumisest tingitud paratamatus.

Uue juhi otsinguid alustas Saku Õlletehas tegelikult Eestist. Kuigi kandidaate oli mitu, ei leitud erinevatel põhjustel siit kedagi. Saku Õlletehase nõukogu esimees Tomas Kucinskas selgitas, et ettevõtte spetsiifika tõttu ei sobi sellele kohale "näiteks pangandusest tulnud tippjuht".

Uus juhatuse esimees kavatseb kasvatada õlleturul turuosa ning luua aktsionäridele rohkem väärtust muude toodete näol, nagu siider ja vesi. Kui praegu annab õlu 77 protsenti müügitulust, siis edaspidi väheneb õlle osakaal kuni 70 protsendini.

Omaette plaanid on Sakul Soomes. Kuna Saku Originaalil on seal hea minek ning tegemist on ühe tuntuma Eesti kaubamärgiga, siis on kavas Originaali müügimahtu Soomes suurendada. "Kui vaja, võime Soome turu jaoks Originaali ka Soomes Keravas tootma hakata," sõnas Kucinskas. "Soomes toodetud Originaal hakkab olema sama hea kui see, mida Eestis tehakse," kinnitas ta. Praegu turustatakse Soomes Originaali Sinebrychoffi kaudu.

Lisaks on Saku Õlletehasel plaanis investeerida kõiki Balti riike hõlmavatesse projektidesse, kuna Sakus tehakse ka Lätis ja Leedus turustatavaid tooteid.

Dividendipoliitika jääb Kucinskase sõnul samaks. "Kui Saku saavutab jätkuvalt häid tulemusi, ei näe ma põhjust, miks dividendipoliitika peaks muutuma," sõnas ta.

Saku Õlletehase uus juht Ireneusz Piotr Smaga kiitis Eesti majandust, Saku õlut ning märkis, et positiivne info siinse majanduskeskkonna kohta oli üks põhjus, miks ta töö vastu võttis.

Milliseid kogemusi on Teil seni Eestiga olnud?

Ma pole küll siin varem käinud, kuid Eestiga seoses olen kuulnud ainult head. See oli ka üks põhjus, miks ma töö Sakus vastu võtsin. Poolas peetakse väga lugu Eesti ärikeskkonnast ja majanduskasvust.

Mis on Teie esimesed otsused Sakus?

See on saladus! Soovin kõigepealt tutvuda firma juhtimiskultuuriga. Ma ei leia, et sellega kohandumine oleks raske.

Kui hästi olete kursis Saku Õlletehasega?

Kui vaadata 60protsendist ärikasumi kasvu, siis on tegemist suurepärase firmaga. Meil on agressiivsed plaanid järgmisteks aastateks. Minu töö on kasumit veel parandada.

Kas plaanite osta Saku aktsiaid?

Mul ei ole neid praegu, kuid leian, et tegemist on hea firmaga.

Kuigi pole minu asi seda teistele soovitada, leian, et sellesse firmasse tasub investeerida. Mul endal on Carlsbergi aktsiaid.

Kas ise õlut joote?

Jaa, olen Poola mõistes keskmisest suurem õllejooja.

Mis on Teie lemmikmark?

Nüüd on Saku. Proovisin ja hakkas meeldima.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing