ÄL: Eestlased on Venemaal naftamaardla omanikud

13. september 2006, 07:48

Eesti Scalera Invest saab enamusosaluse Orenburgis naftatootmiskompleksis.

Praegu kuulub Scalera Investile 50% aktsiatest. 600 000kroonise omakapitaliga Scalera Investi omanikeringi kuuluvad Tartu ärimees ja AS Astri omanik Ülo Hage, endised rattaässad Oleg Ljadov Eestist ja Alexander Gusjatnikov Moskvast, Sergei Berzin ning Norras nafta puurtornide isolatsiooniäri ajav Heikki Olavi Laasanen. Viimasele kuulub Scalera Investis enamusosalus. Laasanen on enda peale võtnud ka projekti finantseerimise kohustused, kirjutab Ärileht.

Laasanen rääkis, et praegu on tegemist kolme väikese maardlakompleksiga. Ostetud leiukohtade toodang kolme aasta perspektiivis, kui puuraugud rajatud, võib moodustada 500 000–700 000 tonni toornaftat aastas, mis Venemaa mastaape (360 miljonit tonni) arvestades pole kõige suurem maht.

Praegu kuulub Scalera Investi omanduses olevale Vene firmale kolme leiukoha kasutuslitsents Orenburgist 80 kilomeetri kaugusel, kokku 352 km². Lähema kolme aasta jooksul lubatakse rajada kokku 16 puurauku. Esimese aasta plaanidesse on võetud nelja puuraugu rajamine. Uuringute järgi on maardlate oletatav koguvaru 56 miljonit tonni naftat, välja võib sellest pumbata veidi alla kolmandiku. Ainuüksi ühe puuraugu ehitamine maksab umbes 12,3 miljonit krooni.

Scalera Investi juhatuse liikme Oleg Ljadovi sõnul näitab statistika, et vaatamata tõsistele uuringutele ja kõrgelt hinnatud spetsialistidele puuritakse üks kümnest puuraugust siiski valesti. Sellest tema soov investeeringute mahu üle mitte spekuleerida.

Kasumit loodavad omanikud projektiga teenida eelkõige börsilt. Kuna Scalera Investi tootmismahud on Venemaa mastaape arvestades tibatillukesed, siis pannakse börsil seljad kokku ühe Skandinaavia päritolu naftafirmaga. Praeguste naftahindade juures võiks investeering end juba paari aasta jooksul tasa teenida.

Kui kalliks Scalerale maardla maksma läks, pooled ei avalikusta. Samuti on lepinguga tagatud Vene poole konfidentsiaalsus.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing