EPL: Euroopa Liit tahab tõsta õlle hinda kolmandiku võrra

13. september 2006, 07:20

Euroopa Komisjon tuli läinud reedel välja ettepanekuga tõsta joovastavate jookide miinimumaktsiise kuni kolmandiku võrra.

Komisjon tahab, et aktsiisid käiksid käsikäes vähemalt inflatsiooniga, pealegi kergitas euroliit viimati ühist maksumäära 1992. aastal, kirjutab Eesti Päevaleht.

Tegelikkuses mõjutavad kõrgemad maksumäärad vaid üksikuid maid. Paljudes riikides, eriti Põhjamaades on aktsiisid miinimumist märgatavalt kõr-gemad. Nii võtab Soome liitri keskmise õlle pealt maksudeks 1,42 eurot (22 krooni), samas kui Tšehhi, Läti ja Malta küsivad üheksa eurosenti (1,4 krooni). Üheksa senti on ka Euroopa Liidu miinimum, mida Eesti ületab enam kui kaks korda (v.a väiketootjatele).

Võitlust kõrgemate aktsiiside nimel juhibki Soome eesotsas täiskarsklasest peaministri Matti Vanhaneniga. Ka Rootsi valitsus vaatab hirmuga, kuidas sealsed elanikud ELi siseste piirangute puudumisel odavamates maades nn alkoturismi harrastavad. Rootsi võtab liitri alkoholi pealt 15,5 eurot (242 krooni) maksudeks, samas kui ELi miinimummäär nõuab maksustamist vaid 1,54 euroga (24 krooniga).

Siiski pole kindel, et üleeuroopaline maksude tõstmine läbi läheb. Eriti on sellele vastu traditsioonilised õllemaad Saksamaa, Suurbritannia ja Tšehhi, kellest viimast puudutaks miinimummäärade tõstmine otseselt. Ettepanekutesse suhtuvad kriitiliselt ka veinimaad, millest paljud veinilt praegu aktsiisi ei võtagi.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing