PM: Firmad jätavad töötajate tervise hooletusse

14. september 2006, 07:52

Tööinspektsiooni uuringust, et analüüsi ohtudest oma töötajate tervisele on koostanud vaid ligi kolmandik tööandjaist.

Töötervishoiu ja tööohutuse seaduses pole sätestatud, kes riskianalüüsi tegema peab. Sotsiaalministeeriumi töötervishoiu peaspetsialisti Inna Vabamäe sõnul tähendab see, et näiteks mõnes viie-kuueliikmelises firmas võivad töötajad lihtsalt ise maha istuda ja arutleda, mis neile ohtlik olla võiks, kirjutab Postimees.

Tallinna ja Harjumaa tööinspektsiooni juhataja Jaan Kivialli sõnul on ameti esimese poolaasta aruande hinnang, et 30,8 protsendil ettevõtetest on tehtud nõuetele vastav riskianalüüs, liialt optimistlik.

'Paljudes analüüsides on ohte käsitletud üldsõnaliselt,' sõnas Kiviall. 'Näiteks on kirjas, et mingi masina puhul on oht jääda kuskile vahele, aga ei ole kirjas, mispärast, kas on tõkestamata juurdepääs liikuvatele osadele või muud sellist.'

Ta lisas, et analüüs tellitakse sageli ebapädevatelt isikutelt või ettevõtetelt, kuid suure raha eest. Näiteks olevat ühe 19 töötajaga ettevõtte riskianalüüs maksnud 40 000 krooni. Tööinspektsioon leidis aga ülikallis analüüsis mitu puudujääki.

Kivialli sõnul jätab ka tervisekontroll tihti soovida. Kuigi töötajate tervist kontrolliv arst peab juba enne kontrolli tutvuma firma töökeskkonnaga, jäetakse see tihti tegemata.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing