Itaaliast inspireeritud emotsionaalsed vaated

Tiina Kolk 15. september 2006, 00:00

Unistused ja mälestused Itaaliast rulluvad vaataja ees lahti Haus galeriis Mari Roosvaldi akvarellides.

Mari Roosvalt käis Itaalias esmakordselt 1966. aastal ja viibis seal kaks kuud. Sellest ajast on see huvitava ajaloo, väärikate linnade ja kauni loodusega paik ta hinge jäänud. "Nüüd olen ma turistina põhiliselt külastanud Veneetsia biennaale," sõnab kunstnik.

Käesoleval näitusel esitletud akvarellid on sündinudki nende viimaste reiside impulssidest. Suurem osa töödest kannavad pealkirja "Veneetsia", neli vaadet "San Marino" ja üks "Ravenna".

Roosvalt ise nimetab oma emotsionaalseid teoseid akvarellkollaažideks ehk segatehnikaks. Ta kasutab oma piltides palju fotomaterjali - konkreetsest kohast kaamerasilma jäänud detaile: treppe, sildu, sambaid, aknaruute. See on tema laad, kleepida kõigepealt puhtale lõuendile või aluspaberile foto ja kasvatada sellest pilt.

"Meie peres on alati olnud fotoaparaadid, viimasel ajal ka videokaamerad. Armastame pildistada," möönab maalijast fotograaf. Muidugi käib ta kõik fotoelemendid oma tundliku pintsliga üle, luues seega põnevaid kujundeid ja faktuure.

"Akvarell võimaldab pinnaga mängida ja sulandada kokku mitmeid vaateid. Neid nähes tekivad paljudel isiklikud seosed ühe või teise maja, silla, gondlisõidu või veel millegagi, mida mina ei oska arvata," mõtiskleb kunstnik.

Tema pildid on väga värvirõõmsad - neist jäävad silme ette sillerdama sümpaatsed sinised, kirglikud kollased toonid. Neis vaadetes on nii klassikalisi arhitektuurseid elemente kui ka kaasajale osundavaid vihjeid, neis on vastuolusid, kontraste, näivat juhuslikkust ning seletamatut võlujõudu, mis sunnivad vaatajat näitusesaalis järgmist tiiru tegema.

Nagu näituse pealkirigi ütleb, on tegemist eelmänguga, sest Mari Roosvaldi Itaaliast inspireeritud esinduslik maalinäitus toimub novembris Vaalas.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 09:41
    Otsi:

    Ava täpsem otsing