Autotööstus vabalanguses

Tõnis Oja 18. september 2006, 00:00

Fordi aktsia reageeris reedel ettevõtte järjekordsetele restruktureerimiskavadele 12protsendilise kukkumisega 8,02 dollarini. Lisaks seni teadaantule kavatseb USA suuruselt teine autotootja koondada 44 000 töötajat Põhja-Ameerikas, mis teeb 40% kogu personalist. Lisaks jäetakse välja maksmata IV kvartali dividendid.

Järsult kukkusid ka General Motorsi ning Daimler Chrysleri aktsiate hinnad. Viimane teatas, et Chrysler saab Põhja-Ameerikas kolmandas kvartalis 1,5 mld dollarit kahjumit ehk kaks korda varemteatatust rohkem.

USA aktsiaturud tervikuna olid meelestatud positiivselt. Dow Jonesi tööstuskeskmine kerkis 0,3 protsendi võrra 11 560,77 punktini, mis teeb nädala tõusuks 1,5 protsenti. Nasdaqi koondindeks kerkis 0,3 protsendi võrra 2235,59 punktini, ehk nädala saldo oli pluss 3,2 protsenti. Nasdaqi koondindeks on kerkinud juba seitsmendat järjestikust päeva.

Dow Jonesi tööstuskeskmine võib sel või järgmisel nädalal kerkida kõigi aegade kõrgeimale tasemele. 2000. aasta jaanuaris püstitatud rekordilisest 11 722,98 punktist jääb puudu vaid 1,4 protsenti ning kui USA Föderaalreserv jätab baasintressi kolmapäeval toimuval nõukogu koosolekul tõstmata, võiks tee uutele rekorditele olla lahti. Keskpank alustas intressitõstmise poliitikat veidi üle kahe aasta tagasi 2004. aasta juunis ning on seda teinud juba 17 korral. Igal juhul ei peaks aktsiaturud enam muretsema sellepärast, mida teeb Föderaalreserv, vaid võiksid hakata vaatama ettevõtete majandustulemusi, kommenteeris eelseisvaid nädalaid Reutersile Philadelphia Trusti investeeringute juht Richard Sichel.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing