Rootsis võib tulla ülevõtmisi

Romet Kreek 19. september 2006, 00:00

Rootsi valimistulemused andsid võitjatele mandaadi müümaks riigile kuuluvaid aktsiaosalusi. "Kui riik müüb Nordea aktsiaid, näevad investorid selles võimalusi liitumisteks ja ülevõtmisteks," ütles Svenska Handelsbankeni Capital Marketsi aktsiaanalüüsi juht Peter Karlsson Bloombergile. "Nordea ja SEBi liitumine poleks võimatu."

Rootsi riigile kuulub 19 protsenti Nordea aktsiatest. Nordea aktsia hind tõusis eile kella 17ks 1,6 protsenti, 94,50 Rootsi kroonini. Handelsbankeni aktsia hind tõusis protsendi, 202 kroonini. Rootsis on Skandinaavia pankade liitumis- ja ülevõtmisspekulatsioonid käinud juba mitmeid kordi, paraku tulemusteta. Viimase spekulatsiooni vallandas Nordea juht, kes ütles, et Skandinaavia pangad on liiga väikesed.

TeliaSonera aktsia hind tõusis 1,8 protsenti, 46 Rootsi kroonini. Sellest ettevõttest kuulub Rootsi riigile 43%. Kui riik vähendaks osalust ettevõttes, avaks see võimalused TeliaSonera ülevõtmiseks. Ka TeliaSonera aktsia suhtes on olnud spekulatsioone, et aktiivsed investorid võivad hakata telekomi mõjutama, välistatud pole ka ülevõtmine mõne konkurendi poolt.

Lisaks kuulub Rootsi riigile ka 21,4 protsendine osalus lennukompaniis SAS. SASi aktsia hind tõusis 2,2 protsenti, 93,25 Rootsi kroonini.

Scania aktsia hind tõusis 5,7 protsenti, 448,5 Rootsi kroonini. Eilse päeva jooksul tegi aktsia ka uue 52 nädala tippmargi. Saksa veoautotootja MAN tegi 9,6 mld eurose pakkumise Scaniale, kuid seda hinnati liiga madalaks. Scaniast viiendikku omava Wallenbergide valdusfirma Investor AB aktsia hind tõusis ühe protsendi, 154,50 Rootsi kroonini.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 16:16
    Otsi:

    Ava täpsem otsing