Venemaa püüab ohjata välismaised naftafirmasid

Mariliis Pinn 19. september 2006, 10:14

Shelli ja BPd ootavad legaalsed raskused,
sest Venemaa ei ole üldse kindel, kas välisettevõtted peaksid vene gaasi ja
naftasektoris tegutsema.

Valitsuse heakskiit Shelli 240 miljardit krooni maksva Sahhalin 2 projektile võeti tagasi ja Gazprom üritab osta poolt TNK-BP ühisettevõttest. Arvatakse, et see on Moskva katse saada naftat ja gaasi oma kontrolli alla, kirjutab Guardian.

Venemaa looduvarade ministeerium teatas, et nad tühistasid Sahhalin 2 projekti keskkonna heakskiidu turvapõhjustel. Ametnikud väidavad, et luba jätkata Sahhalini projektiga on saadud illegaalselt, kuid Shell kinnitab, et nad pole midagi valesti teinud.

Gazprom üritab Shellilt 25% osalust osta Sahhalini 2es, lisaks sellele, et Shelli kulud on juba kahekordistanud ja neil on probleeme keskkonnakaitsjatega vaalade pärast. Shell kinnitas, et jätkab Sahhalinil, kuid keskkonnalubade äravõtmine võib põhjustada viivitusi ja kulusid suurendada.

Sahhalin 2 on üks kahest kaug-ida projektist, mida opereerib lääne firma. Venemaa lubas neil tegutseda, sest tal endal puudusid ressursid selleks. Teine on ExxonMobili projekt, mis 20% osas kuulub riigiettevõttele Rosneft. Hetkel, kui vene majandus õitseb, arvavad valitsusametnikud, et nende projektide staatus tuleb üle vaadata.

Sahhalin 2 on hiiglasliku gaasi ja nafta projekti teine osa kaug-idas. Koos Sahhalin 1ga, mida opereerib ExxonMobil on need suurimad välisinvesteeringud Venemaal. Sell väidab, et valitsus teenib 1200 miljardit maksutulusid järgmise 40 aastaga, alates 2002 aastast on piirkonna elukvaliteet tõusnud juba 500% ja töötus on 1%, mis on harukordselt madal.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
19. September 2006, 10:14
Otsi:

Ava täpsem otsing