Eksperdid ennustavad äripindade rendihindadele 15% tõusu

Gert D. Hankewitz 20. september 2006, 00:00

"Aasta algusest on tõus olnud kaheksa protsenti, selle trendi järgi võiks arvata, et tõus tuleb 15 protsenti," ütles kuue kuu eest Eestis kontori avanud Colliers Internationali juht Ardi Roosimaa.

Hinnatõusu võimaluse annab üle maailma kinnisvaraprognoose tegeva firma juhi sõnul see, et nõudlus kontorite järele on suurem kui pakkumine ning rentijatel on hea hindu tõsta. "Tallinna-suurusel linnal oleks vaja umbes 400 000 ruutmeetrit büroopinda, natuke üle selle. Praegu on meil aga 300 000 ruutmeetri ringis, nii et normaalsest arengust oleme endiselt maas," seletas Roosimaa.

Samas sõnas varem Ober-Hausi Kinnisvara palgal olnud mees, et arendajad-ehitajad on hakanud büroopindade nappusest aru saama. Seetõttu on elamuehitusturg hoo maha võtnud, samas on ärikinnisvara muutunud aktiivsemaks. "Praegu tundub, et selle aasta lõpuks tuleb 50 000 ruutu pinda juurde," ennustas Roosimaa. Tema sõnul mõjub see omakorda hinnatõusule, mis peaks stabiliseeruma. Täiesti seisma hinnad siiski ei jää, vaid prognooside kohaselt tõusevad edasi aastani 2008. "Täpselt niikaugele ennustada ei saa, aga siis peaks turule paisatama rohkem pindu," ütles Roosimaa, kelle sõnul pole praegu vabu A-klassi büroopindu.

"Kui firmadel kulud kasvavad, ei tee see firmasid paremaks," kommenteeris Comarketi omanik Jüri Vips. Tema sõnul on 15protsendiline hinnatõus tingitud äripindade väärtuse suurenemisest ja see on täiesti ootuspärane. "Hinnad tõusevad veelgi, et jõuda teiste riikide tasemele," lisas Vips, kes on ka Renault'sid müüva ABC Motorsi omanik.

Vipsi nägemuse järgi jätkub trend, et firmad viivad oma meeskonnad pigem äärelinna, kus on parem parkimisvõimalus. "Arendajate ahnus, sest nemad tahavad oma rahakese ruttu kätte saada," lausus Vips parkimiskohtade puuduse põhjuseks.

Ka Arco Investeeringute juht Veiko Pedosk nõustus Colliersi prognoosiga, eriti osaga, mis puudutab elamuehituselt äripindadele üleminekut. "Oleme korrigeerinud oma tegevuskava ja andnud äriehitusele suurema kasvutempo," märkis Pedosk ja lisas, et Arco Vara on ärihoonete mahtu kasvatanud ligikaudu kolm korda.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing