Arengufondi eelnõu läbis riigikogus avalugemise

20. september 2006, 17:40

Täna läbis riigikogus esimese lugemise
Edgar Savisaare eestveetav Eesti Arengufondi seaduse eelnõu.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi pressiteate kohaselt hakkab loodav arengufond aitama uusi teadmis- ja tehnoloogiamahukaid Eesti ettevõtteid, investeerides nende põhikapitali. Selle jaoks annab valitsus arengufondile üle vähemalt kolm protsenti Eesti Telekomi aktsiatest praeguse väärtusega umbes 500 miljonit krooni.

„Arengufondi eesmärk on toetada muutusi, mis aitavad Eesti majandust kaasajastada, uuenduslike äriideede esilekerkimist ja ettevõtlikkuse kasvu ühiskonnas tervikuna,” nentis majandus- ja kommunikatsiooniminister Edgar Savisaar eelnõu riigikogus tutvustades.

Eelnõu ettevalmistamises osalenud asjatundjad on ennustanud, et arengufond aitab viie aasta jooksul luua vähemalt 50 edukat ettevõtet, kus töötab sadu inimesi.

Need ettevõtted looksid suurt lisandväärtust ja pakuksid kvaliteetseid töökohti, mis vähendaks kompetentsete inimeste lahkumist välismaale. Enamik ettevõtteist oleks tõenäoliselt orienteeritud välisturgudele, aidates kasvatada Eesti eksporti.

Et teha võimalikult häid investeerimisotsuseid, tegeleb arengufond eelnõu järgi ka arenguseirega ehk teaduse, tehnoloogia, ühiskonna jm arengute uurimisega, et teha kindlaks valdkonnad ja arengusuunad, mis pikas perspektiivis toovad suurt majanduslikku ja ühiskondlikku kasu.

Investeeringuid tohiks fond teha vaid koos eraõiguslike juriidiliste isikutega (ehk kaasates erakapitali) ja nendega sarnastel tingimustel. Reeglina ei tohiks investeeringu pikkus ühes ettevõttes ületada viit aastat.

Arengufond hakkaks tegutsema avalik-õigusliku juriidilise isikuna.

Eelnõule avaldas toetust ka opositsiooni esindajana riigikogus sõna võtnud Isamaa ja Res Publica Liidu esimees Tõnis Lukas.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
20. September 2006, 17:40
Otsi:

Ava täpsem otsing