Riia börs näib Pärsia lahe börsina - domineerib kütus

Kadi Heinsalu 20. september 2006, 15:32

Riia börsi põhinimekirja ettevõtteid Eesti
börsi põhinimekirjaga võrreldes näib, nagu oleks lõunanaabrite börsi asemel tegu
Pärsia lahe börsiga.

Võrdlesin huvi pärast, kui erinevad on Tallinna börsil ja Riia börsil põhinimekirjas olevate ettevõtete aktsiate menüüd.

Kui vaadata Riia börsi, võiks eeldada, et tegu on mõne Pärsia lahe börsiga. Riia börsi põhinimekirjas on viie ettevõtte aktsiad. Kaks ettevõtet tegelevad nafta ja maagaasi transiidi, ladustamise ja müügiga, andes kokku 68,6 protsenti põhinimekirja ettevõtete turuväärtusest. Kütusetööstusele järgnevad 22 protsendiga laevandus, 5,5 protsendiga ravimitööstus ja 3,9 protsendiga IT. Ettevõtteid on vähe ja valik kesine.

Tallinna börsi põhinimekirjas on kümne ettevõtte aktsiad. Meil valitseb telekommunikatsioon 37,1 protsendiga, järgnevad laevandus 25,8 protsendiga, ehitus 13,3 protsendiga, kommunaalmajandus 9,3 protsendiga, jaekaubandus 7,1 protsendiga, masinaehitus 4,3 protsendiga ja rõivatööstus 3,2 protsendiga.

Tallinna börsi põhinimekiri on kümne aastaga täielikult muutnud. Börsi algusajal domineerisid meil pangad palju tugevamalt, kui praegu Riias kütusetööstus.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
20. September 2006, 16:54
Otsi:

Ava täpsem otsing